
Cinc partits polítics, quatre candidats. Així ha començat el debat de «candidats» a les eleccions europees del pròxim 25 de maig que ha organitzat per la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili. El candidat del Partit Popular ha estat substituït pel regidor i diputat Jordi Roca que s'ha vist acompanyat del número 24 del PSOE, Alejandro Calldefons; pel número 1 de CiU, Ramon Tremosa; el dos d'ERC-Cat, Ernest Maragall; i el cap de llista ecosocialista, Ernest Urtasun.
El debat s'ha dividit en dos blocs: l'econòmic i el polític. En la primera part del debat, els partits «d'esquerres» —PSC, ERC-Cat i ICV— han coincidit en acabar amb l'austeritat i les polítiques de la Troika. «Hem de practicar la recepta de l'estímul com Obama», ha dit Calldefons (PSC) remarcant que s'ha de reindustrialitzar el continent per crear ocupació i que s'ha de posar fi a l'evasió i el frau fiscal. Maragall (ERC-Cat) coincideix en la política industrial europea emulant la tasca feta pel president nord-americà i potenciant les inversions en I+R+D i ha demanat «un pacte social que inclogui decisions concretes sobre els salaris mínims i màxims». El candidat de la coalició catalanista i Ernest Urtasun (ICV) han posat sobre la taula el Green New Deal, un text que demana acabar amb l'austeritat i avançar cap a un pla europeu d'inversions que reactivi l'economia des d'una perspectiva ecològica. El candidat ecosocialista ha recordat que «les retallades i reformes que estem patint i afecten la societat del benestar tenen un marc europeu». Per aquest motiu demana avançar cap a un gran pla de rellançament de l'economia i que el pagament del deute dels estats «no passi pel damunt de la despesa social».
Dins d'aquest bloc, el candidat convergent, Ramon Tremosa, ha recordat que «la política fiscal és responsabilitat dels estats membres» i per tant que «no pot ser que brussel·litzem els fracassos nacionals i nacionalitzem els èxits de Brussel·les». Jordi Roca (PP), membre de la Comissió Exterior del Parlament de Catalunya, ha explicat que «la Unió Europea no estava preparada per una crisi asimètrica» i que «s'estan fent reformes que funcionen». Ha culpat també als governs d'esquerres que hi havia a Espanya i a Grècia que «van enganyar» la situació econòmica.
Catalunya a Europa
Tot i que el moderador del debat —el periodista Ricard Lahoz— ha posat èmfasi en el paper de Catalunya a la Unió Europea i en la reacció dels eurocandidats després del debat del Congrés que es va produir ahir, el candidat socialista ha estat l'únic que no s'ha referit en cap moment a la qüestió catalana i, ni tan sols, al paper de Catalunya a Europa. Sí que ha remarcat la preocupació del PSC per l'increment dels partits populistes que fomenten l'odi i que, amb tot seguretat, seran presents a l'Eurocambra. Maragall també a parlat d'aquests partits antieuropeistes que ha anomenat «cavalls de Troia» i ha demanat a la ciutadania que votin per evitar que tinguin molta representació. En aquest sentit, Jordi Roca no ha criticat els partits d'extrema dreta i ha titllat de «frikis» i «populistes» els partits que estan a favor del dret a decidir. I ha lamentat que «la Catalunya que havia estat a l'avanguarda europea ara lidera allò de dolent que hi ha a Europa» acusant els partits sobiranistes d'incitar la xenofòbia: «Aquest discurs és perillós perquè quan encens un foc no saps si el podràs apagar».
Els únics aplaudiments dels dos centenars d'assistents al debat se'ls ha endut el candidat d'ICV en respondre a Roca que «parlant de friki, que un partit no tingui candidat a vuit setmanes dels comicis, és la cosa més friki que he vist mai». A banda d'aquesta resposta al regidor popular, Urtasun ha recordat que s'ha d'acabar amb la Troika, que «ha actuat de forma antidemocràtica amb els rescats», i amb els lobis que «es passegen pel Parlament Europeu com si res».
Pel que fa a la sobirania catalana, Urtasun, Tremosa i Maragall han coincidit en busca el debat en l'àmbit europeu, ja que consideren que Espanya té «un dèficit democràtic». Tremosa ha recordat el cas del referèndum escocès i ha assegurat que la Unió Europea veurà que «els catalans ens hem guanyat a Europa unes eleccions». Maragall considera que «la qüestió catalana ha esgotat el debat estatal i ara comença l'europeu» i espera que «Europa constati que Catalunya és imprescindible».
L'única xiulada de l'audiència se l'ha endut el no-candidat del PP quan ha defensat la inactivitat parlamentària dels eurodiputats populars i socialistes davant les xifres de preguntes i propostes de la passada legislatura presentades per Ramon Tremosa.