Eusebi Campdepadrós (JxCat): «La llista unitària era el més potent que es podia fer políticament després del 155»

El cap de llista per Tarragona reafirma que de les "coses se n'aprèn" i que l'única manera d'arribar a la república és a través de "força democràtica" i d'un referèndum pactat | El candidat sentencia que els catalans hauran d'esperar el que calgui per tenir un estat propi | El membre de la llista del president considera "aberrant" que hi hagi presos polítics perquè "penalment es jutgen fets comesos, no suposicions o intencions futures"

Publicat el 18 de desembre de 2017 a les 18:05
Eusebi Campdepadrós (Montblanc, 1961) és el cap de llista de Junts per Catalunya per la demarcació de Tarragona. És advocat. Ha militat a ERC del 2006 fins al novembre d'enguany. Va ser membre de l'executiva local d'ERC de Tarragona, encarregat de les relacions amb el grup municipal. Va formar part de diverses llistes dels republicans, en unes municipals a Tarragona i va ser candidat a les eleccions europees del 2014. Considera que és aberrant que hi hagi presos polítics i afirma que l'única via possible per aconseguir la república és el referèndum pactat. 


- L'objectiu de la campanya és clar, treure els consellers i els "Jordis" de la presó i fer tornar Puigdemont de l'exili a la Generalitat. La decisió de deixar els presos és competència d'un jutge. Com ho pensen fer?

- És cert però si hi ha una victòria de l'independentisme i dins d'això, una victòria de la llista del president, políticament és molt important perquè farà cada vegada més insostenible la posició de l'Estat. Ara ja hem vist que davant la previsible derrota ja han retirat l''euroordre, una cosa inaudita i inversemblant perquè si tu ho curses, és perquè hi veus un fonament.

- La decisió del jutge de deixar Junqueras, Forn i els Jordis a la presó és una mostra de poder de l'Estat cap a Catalunya?

- Em nego a entrar en aquestes especulacions perquè cap dels quatre que hi ha a la presó no hi ha el més mínim fonament jurídic perquè hi siguin és una pura i simple represàlia. I evidentment, exclusivament pels càlculs polítics que a algú que li poden anar bé o per simple venjança.

- Són presos polítics?

- I tant, són presos polítics. Són persones que estan empresonades per les seves idees polítiques. Cosa més clara és que diu que si acaten o reneguen del procés i de la independència sortiran, és a dir, que depèn de les seves opinions polítiques que estiguin o fora dependrà del que pensen fer en relació al projecte d'independència. Cal alguna cosa més clara? Ens estem acostumant a coses normals que no es poden admetre. És inconstitucional que et facin declarar sobre la teva ideologia i per les teves creences. Penalment es jutgen fets comesos, no suposicions o intencions futures, és aberrant.

[blockquote]"Penalment es jutgen fets comesos, no suposicions o intencions futures, és aberrant"[/blockquote]
- Si tothom veu tan clar que és inconstitucional que estiguin empresonats, per què ho estan encara?

- Doncs perquè utilitzen els mecanismes de la justícia, que haurien de servir per emparar els drets, de forma perversa perquè saben que la correcció jurídica d'això vindrà a llarg termini i això els permet actuar amb arbitrarietat i amb impunitat. Saben que lamentablement el funcionament institucional de la correcció d'aquestes injustícies arriba tard i malament, com el cas de l'Atutxa, que ha arribat nou anys després.

- Si les eleccions són imposades per l'Estat, per què es presenta JuntsxCat?

- Aquestes les hem imposat nosaltres, deriven de l'1-O, el 3-O i el 27-O. Sense el que va passar no hi hauria aquestes eleccions. Són unes eleccions i hi ha urnes. Nosaltres ens presentem sempre que hi ha urnes per expressar democràticament la voluntat del poble. Sense dubte hi serem.

- L'independentisme ha perdut suport del poble?

- Jo crec que no. En absolut. Si anem repassant les xifres, el 9-N van ser 1,8 milions, el 27-S 1,9 i l'1-O, malgrat les circumstàncies, van ser 2,2 per tant, l'independentisme no perd gas. Una altra cosa és que s'havia plantejat arribar a la independència pel dret i la democràcia i ha xocat contra una cosa per la qual no estava preparat, que és l'ús de la violència de les porres i de les togues. I efectivament contra unes coses il·legals no s'estava preparat. Cap força política vol arribar a la independència utilitzant la força.
 

Eusebi Campdepadrós, cap de llista per Tarragona de Junts per Catalunya Foto: Jonathan Oca



- Qualsevol altre intent pot suposar una nova aplicació del 155. Com s'hi arribarà?

- De les coses se n'aprèn i la pròxima vegada que ho fem serà completament diferent. És evident que l'única manera d'arribar-hi és a través de força democràtica i acabar negociant un sistema per resoldre políticament aquesta situació. Si aquesta situació no s'acaba resolent amb un referèndum acordat, penso jo, continuarà enquistat i seguirà sent un problema a Espanya i a la Unió Europea. Nosaltres no deixarem de persistir.

[blockquote]"Si aquesta situació no s'acaba resolent amb un referèndum acordat, continuarà enquistat i seguirà sent un problema a Espanya i a la Unió Europea"[/blockquote]
- Són un plebiscit aquestes eleccions?

- No m'agrada utilitzar aquestes etiquetes. Serien unes eleccions autonòmiques, com diria l'Alejandro Fernández del PP, i això són unes eleccions que la gent està cridava a votar el Parlament de Catalunya i el Govern que nosaltres les agafem per restituir el govern legítim de Catalunya i il·legalment destituït. I per la millor via possible que és que sigui referendat a través de les urnes.

- Si no guanya l'independentisme, podríem parlar de fracàs?

- No, perquè l'independentisme continuarà una força majoritària. Al final, per demanar la resolució de la situació que estem dient, que l'independentisme arribi al 48% o al 51% no crec que sigui una cosa substancialment diferent perquè el problema és el mateix.

- Quin partit s'emportarà la decepció més gran en aquestes eleccions?

- Penso que serà el PP i això és revelador perquè sap que mai no governarà aquest país. En aquests moments, estem desgovernats, perquè no hi ha Govern, el país està paralitzat, no hi ha pressupostos, estan parades les partides i al PP li és igual. Utilitza només el tema de Catalunya per tapar la seva corrupció.

- Parla del cas "Gürtel"?

- Exacte. La setmana més àlgida del procés va coincidir amb l'informe de la fiscal del tema del cas Gürtel, que hagués hagut de ser portada cada dia perquè titllava el PP d'organització criminal, presumpte perquè encara no hi ha sentència. Això els hi va prefecte per consolidar el seu poder a Espanya, tenir el PSOE esclau darrere la "rojigualda", Cs que van dir que serien els grans regeneradors de la corrupció i resulta que són els que donen suport a la corrupció i que ajuden a amagar-la darrere la bandera. Al PP li és igual Catalunya, només li interessa el seu poder a Espanya. És tenir molta barra parlar de lleis quan has finançat la teva seu amb diner negre.

[blockquote]"Al PP li és igual Catalunya, només li interessa el seu poder a Espanya"[/blockquote]
- Quant de temps hauran d'esperar els catalans per tenir un estat propi?

- El que faci falta. El que no deixarem és de persistir. Almenys en la llista del president creiem que la manera ha de ser de forma democràtica i pacífica. Ara ja és un tema de concepte i de filosofia. No volem una república catalana que neixi de situacions violència.

- La CUP és l'únic partit que defensa la unilateralitat perquè veu impossible un referèndum pactat amb el govern espanyol.

 

- No hi ha res impossible, només allò que no et planteges. Unilateralitat ha estat la negació de l'Estat a negociar i també l'aplicació del 155, que s'aplicava amb convocatòria d'eleccions o sense. A mi no m'interessa parlar de bilateralitat o unilateralitat, jo vull parlar d'efectivitat i crec que aquesta és la via d'una negociació acordada. A Gran Bretanya i al Canadà va ser possible. A l'estat espanyol, que no negaré que sigui democràtic, també ha de ser possible.

[blockquote]"A mi no m'interessa parlar de bilateralitat o unilateralitat, jo vull parlar d'efectivitat i crec que aquesta és la via d'una negociació acordada"[/blockquote]
- Considera que ha traït a ERC marxant a la llista del president?

- No perquè he anat a parar aquí per les mateixes idees i objectius polítics que podia tenir la meva militància a ERC. L'any 2006 vaig començar la meva militància perquè considerava que era l'eina política que plantejava de forma més clara que apostava per la independència. He fet campanya per les eleccions europees i vaig presentar-me a les llistes per encapçalar la llista del Tarragonès per ERC però es va presentar una altra persona, es va votar i va guanyar. Davant això, vaig marxar cap a casa i vaig decidir que e donaria de baixa del partit perquè no era d'utilitat per al partit. Al cap de pocs dies vaig rebre una trucada i ara estic de cap de llista per JuntsxCat a Tarragona.
 

Eusebi Campdepadrós, cap de llista per Tarragona de Junts per Catalunya Foto: Jonathan Oca


- El va trucar directament Carles Puigdemont?

- Sí, em va trucar el president, i si et truca, et poses a disposició i li dius que estàs aquí pel que necessiti.

- Què li va dir?

- Doncs que havien pensat en mi per encapçalar la llista per Tarragona.

- I prou?

- No, no. Jo li vaig dir que estava molt sorprès i que no m'ho esperava i que estava una mica nerviós. Llavors ell em va dir que 'com jo, quan em van dir que seria el president de la Generalitat'. Vàrem estar parlant una estona i em va transmetre molta confiança i no ho vaig dubtar.

- La llista unitària era la millor manera de guanyar el bloc del 155?

- La llista unitària era el més potent que es podia fer políticament després del 155. Crec que era la millor opció per tornar democràticament amb una llista única amb tot el govern que havien cessat i tornar-los-hi a plastificar. Per mi era l'opció més potent i més clara.

[blockquote]"La llista unitària era el més potent que es podia fer políticament després del 155"[/blockquote]
- I per què no es va produir aquesta llista?

- No ha estat possible perquè sé que a ERC tenien la voluntat de concórrer sols a les eleccions. Per tant, la decisió que van prendre, que és legítima, no ho va permetre. Ara per això, cal que les tres candidatures independentistes que ens presentem tinguem molt bons resultats el dia 21-D.

- Els comuns, quin paper jugaran en aquestes eleccions i amb el referèndum pactat?

- Hi jugaran el paper que ells vulguin però jo sí que hi veig un punt d'entesa claríssim amb el tema del procés nacional i això suposa que ja tenim un punt en comú i aquest és el referèndum pactat. Nosaltres estem oberts a parlar i a col·laborar amb tothom.

- Què li sembla la prohibició al col·lectiu dels Avis i Àvies per la llibertat de Reus, que no els deixen passejar amb una pancarta? S'està arribant al ridícul?

- Jo crec que sí, és una cosa d'aquelles que veuries en una pel·lícula i creuries que és ficció. He tingut l'oportunitat de parlar amb ells i és quan t'adones que estem en un país meravellós. I també quan veus que se les empesquen totes per poder esquivar la prohibició, és fantàstic. És curiós que amb el color groc hi ha un paral·lelisme històric. L'any 1704 a Barcelona, el virrei va prohibir les escarapel·les grogues perquè era el color dels austriacistes. Som on érem.
 

Eusebi Campdepadrós, cap de llista per Tarragona de Junts per Catalunya Foto: Jonathan Oca