Èxit de reproducció del corriol camanegra amb cinc nius detectats a la Plana del Vinyet a Tarragona

Tres parelles reproductores s'instal·len a la zona de la Plana del Vinyet a Tarragona i hi han instal·lat cinc nius aquesta temporada

Imatge d'un dels polls de corriol camanegra que han nascut a Tarragona.
Imatge d'un dels polls de corriol camanegra que han nascut a Tarragona. | TarragonaDigital
29 de juliol de 2024, 13:26
Actualitzat: 13:26h

La Plana del Vinyet, situada a l'espai natural de la desembocadura del riu Gaià, ha estat testimoni d'una temporada notable per la reproducció del corriol camanegra, amb la identificació de cinc nius i tres parelles reproductores. Dels pollets que han nascut, quatre ja han aconseguit volar, mentre que dos encara es troben en el procés de volar i es preveu que ho facin durant el mes vinent.

El conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, ha destacat que aquest èxit es deu a la millora de l'hàbitat del corriol camanegra i a la col·laboració entre diferents institucions, com l'Ajuntament, els agents rurals, la Generalitat de Catalunya, el Servei de Costes del Ministeri de Transició Ecològica i l'entitat mediambiental La Sínia, responsable de la custòdia de la plana. García de Castro ha afirmat que "gràcies a la col·laboració, hem aconseguit un objectiu difícil: promoure la biodiversitat sense deixar de costat l'ús que les persones fem de la platja".

Diverses mesures per fomentar la reproducció del corriol camanegra

Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia, ha explicat les mesures adoptades per garantir un hàbitat segur per al corriol camanegra durant el període de nidificació. "Entre març i juliol, s'instal·la un sistema d'abalisament entre la sorra i el mar, així com una basseta per facilitar l'accés a l'aigua sense que el corriol hagi de desplaçar-se al mar", ha dit Hernàndez.

També ha ressaltat la importància de la coordinació amb el departament de Neteja de l'Ajuntament, que evita recollir brossa amb vehicle a la zona per no molestar l'hàbitat del corriol. A més, s'ha establert un seguiment quasi diari de l'espai amb la col·laboració d'un grup de voluntariat per informar i conscienciar els usuaris de la platja.

El corriol camanegra és un ocell petit, que mesura entre 15 i 17 centímetres d'alçada i té una envergadura de 42 a 45 centímetres. És una espècie considerada vulnerable i es reprodueix entre abril i agost, amb els nius sovint exposats a la depredació. Nia en solitari o en petits grups, construint els nius directament sobre la sorra, a prop de l'aigua, però allunyats de la marea alta.

Habitualment pon uns tres ous de color bru clar amb taques més fosques. Ambdós progenitors incuben els ous durant 24 a 27 dies i, un cop neixen els pollets, els alimenten durant aproximadament un mes, tot i que aquests són molt actius i poden buscar el seu propi menjar des de ben aviat.