Expedienten vuit empreses químiques de Tarragona per la contaminació amb pèl·lets

Les multinacionals serien les responsables de l'origen de la contaminació amb pèl·lets a la costa tarragonina

Les entitats ecologistes fa temps que denuncien la presència de pèl·lets a la costa tarragonina.
Les entitats ecologistes fa temps que denuncien la presència de pèl·lets a la costa tarragonina. | Cedida
19 de desembre de 2023, 12:02
Actualitzat: 12:07h
El Departament d'AccióClimàtica ha obert expedient per incompliment de la llei responsabilitat ambiental a vuitempresesquímiques del Camp de Tarragona per la seva suposada responsabilitat en l'origen de la contaminació amb pèl·lets.

Les empreses investigades, segons ha avançat el digital PortaEnrere i ha confirmat l'ACN de fonts de la Generalitat, són les multinacionalsRepsolQuímica i DowChemical, així com també BasellPoliolefinas, SK Primacor, Transformadora de Etileno, KatoenNatie, SchmidtIbérica i RavagoPlásticos.

L'expedient s'ha obert arran del procediment de responsabilitat ambiental davant la Generalitat presentat per GoodKarma i SurfriderFoundation a l'octubre perquè s'investigui l'origen d'aquesta contaminació.

Inici de les investigacions

L'expedient, segons han concretat fonts del mateix Departament d'AccióClimàtica, es troba en la seva faseinicial i suposarà l'inici de les investigacions per determinar si l'activitat d'aquestes empreses és la responsable de l'abocament al medi de pèl·lets, petites boles de plàstic utilitzades en la fabricaciód'ampolles, entre d'altres, i un dels microplàstics que més contaminen el mar.

Les entitatsdenunciants, Good Karma i Surfrider Foundation, han estat estudiant la seva presència al litoraltarragoní des de 2018. Segons van detallar a l'octubre, durant els últims anys s'havien batut dos rècordsmundials de recollida de pèl·lets en aquesta zona: més de 700.000 el 2021 i més de dos milions el 2022.

Per la seva banda, administracions, com la mateixa Generalitat, i empreses químiques productores de plàstics van constituir al setembre la plataforma 'ZeroPèl·lets' per conscienciar les societats que formen part de la cadena de valor del plàstic de l'impacteambiental que suposar la pèrdua d'aquests microplàstics i plantejar noves mesures que ajudin a limitar aquests impactes.