Famílies i docents del Baix Camp reivindiquen una adolescència sense mòbils

Una trentena de persones es van reunir per constituir un grup comarcal, en paral·lel a les accions impulsades pel Consell Escolar de Catalunya per regular l'ús dels mòbils

Imatge de joves utilitzant telèfons mòbils
Imatge de joves utilitzant telèfons mòbils | Arxiu
11 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:57h

Totes les escoles i instituts catalans hauran de regular l'ús del mòbil a les aules de cara al curs 2024-2025. El Consell Escolar de Catalunya establirà uns criteris normatius, a partir d'un procés participatiu que comptarà amb docents, associacions de famílies, alumnat i altres professionals de la comunitat educativa de cada territori.

D'aquesta manera, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya feia un pas endavant a principis del mes de novembre per posar fi al debat públic sobre la prohibició o no d'aquests dispositius als centres escolars.

Tot plegat va començar amb un grup promotor de pares i mares del barri del Poblenou de Barcelona, els quals reivindicaven una "Adolescència sense mòbils". A aquesta iniciativa es van anar sumant altres AFA de tota Catalunya i, a finals del mes de novembre, ja se superaven les 30.000 persones en més d'un centenar de grups autogestionats.

Nombroses famílies i docents de Reus i altres municipis del Baix Camp també s'han adherit a la campanya. En total, són més de 500 membres que s'organitzen a través d'un xat a Telegram.

Creació d'un grup territorial

Una trentena de representants de la comunitat educativa, incloses les direccions de diversos centres de primària i secundària, es van reunir en una primera trobada de constitució el passat 16 de novembre al Centre d'Educació Especial Font del Lleó.

Així, va sorgir un subgrup de nou persones que s'encarregaran de coordinar-se amb els promotors del Poblenou i adreçar-se, també, a les administracions i altres comunitats educatives. Un dels punts clau va ser la importància de coordinar-se com a territori, entre Reus i els pobles dels voltants.

La trobada va permetre la creació del grup 'físicament' i establir els dos objectius del moviment: "la regulació de l'ús dels dispositius mòbils personals als centres educatius i la conscienciació de les famílies sobre els problemes i perills que poden provocar l’ús d'aquests en infants i adolescents", segons expressen en l'acta de la reunió.

Una professora catalana es planta al Congrés per demanar prohibir el mòbil abans dels 16 anys Foto: Europa Press

Pròxims passos

El grup constituït compta amb el suport de la Xarxa d'Escoles Públiques de Reus, fet que facilitarà el treball amb les famílies i centres educatius de Reus i Baix Camp. "A partir d'ara, el primer que farem serà contactar amb les escoles i les AFA per crear vincles i continuar conscienciant", explica Jordi Brunet, un dels impulsors del grup.

Així mateix, els pròxims passos inclouen accions com campanyes de comunicació, recerca de sinergies amb l'administració local i la revisió de tallers i xerrades que s'imparteixen i els recursos de cada centre en aquest sentit.

L'objectiu de la reivindicació és que "les famílies allarguin la compra del primer dispositiu mòbil fins als 16 anys i aconseguir restringir-ne l'ús als centres escolars", afegeix Brunet. Malgrat tot, la nova normativa dependrà del 'desenllaç' que determini el Consell Escolar de Catalunya.

Es preveu que el gener de 2024 tots els centres educatius catalans rebran indicacions per part del Departament d'Educació que els permetran regular el funcionament intern. Cada comunitat educativa, això sí, haurà d'establir els seus límits i 'decidir' les recomanacions, que Educació supervisarà, conjuntament amb les famílies de l'alumnat.

Arxivat a