L'Ajuntament de Reus i la restauració local han acordat ampliar el festival Roses de Reus amb concerts i activitats per tal de compensar la pujada d'impostos al sector. Ho fan després que a finals de desembre, el consistori aprovés l'increment de les ordenances fiscals, on es detallava, entre altres, una pujada del 40% de l'impost de les terrasses.
Davant les queixes del sector, l'Ajuntament es va comprometre a estudiar com els ingressos provinents d'aquestes taxes podien repercutir, directament, a la seva activitat econòmica. Ara, quatre mesos més tard, restauració i consistori han acordat repensar un festival que ja existia a la ciutat, però que només se centrava en la decoració d'edificis i espais.
Des del consistori han afirmat que el festival d'enguany serà "més ambiciós" i inclourà espectacles de carrer, actuacions infantils i concerts, entre altres. El conjunt de la programació es presentarà el pròxim dilluns 29 d’abril.
L’ACN ha avançat que una de les novetats del nou format és que el certamen s'ampliarà de tres a quatre dies, tindrà lloc del 2 al 5 de maig. Amb tot, el pressupost també augmentarà i passarà de 25.000 euros el 2023 a 45.000 euros enguany.
Sinergies amb la restauració i més actes al centre
Segons el regidor de Serveis Generals i Hisenda de l'Ajuntament de Reus, Manel Muñoz, les converses amb la restauració "han estat positives, profitoses i productives". Una bona sintonia que ha propiciat que s'hagi "arribat a un acord per implementar accions que puguin tenir un retorn en termes de ciutat", segons ha apuntat. Alhora, les converses entre ambdues parts també han coincidit en el temps amb els interessos de l'Agència Reus Promoció que també volia repensar el festival.
Per la seva banda, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria (AEH) a la ciutat i secretari del Tomb de Reus, Víctor Perales, ha celebrat que s'hagi arribat a un acord amb el consistori i ha subratllat "que el mateix dia del ple, ja es va fixar una primera reunió". Des de llavors, s'ha treballat per idear una proposta que "animés a la ciutadania a anar als establiments de restauració".
"L'objectiu és que, durant tres dies, la gent estigui al carrer i acabi consumint als locals del centre de la ciutat", ha afirmat Perales, qui ha afegit que "els restauradors del centre són els que més han patit la pujada d'impostos". Tot i això, ha assegurat que des de l'entitat també tenen en compte els locals de fora el nucli i ha puntualitzat que continuaran negociant amb l'Ajuntament per fer més accions i "a tot arreu".
Finalment, Perales ha recordat que, tradicionalment, el cap de setmana del 2 al 5 de maig ha estat "fluix" per a la restauració de Reus, ja que es concentren diverses activitats fora de la ciutat. Una situació que esperen que canviï amb el nou format del festival Roses de Reus. "Tota la gent que es quedi i la que vingui de fora farà que treballem molt més del que hauríem treballat", ha afirmat.