El dia 1-O serà recordat per molts com el dia que el poble català va escollir ser que Catalunya havia de ser una república però també per les càrregues policials que es va viure en molts col·legis electorals d'arreu del país. Tarragona no en va ser una excepció. Sobre algunes d'aquestes accions policials en fa referència la querella presentada pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va presentar ahir dilluns contra el Govern i la mesa del Parlament. Ara bé, el text de la fiscalia, al qual ha tingut accés NacióTarragona, obvia gran part de les càrregues policials que van tenir lloc a la ciutat però també a municipis com Sarral, Cabra del Camp, Alió o Vilabella i els intents a altres punts, com a Mont-roig del Camp.
Concretament en la pàgina 69 del document surten reflectides les accions policials, resumides en quatre punts, els tres primers van referència a Tarragona ciutat i el quart, a Sant Carles de la Ràpita, on una periodista de l'aguaita va ser agredida i també van resultar ferides 86 persones. D'això no en diu res. Seguint amb els fets que van passar a Tarragona, s'apunta que quan els agents de la policia espanyola van arribar a l'Institut Torreforta, del carrer Móra d'Ebre, "es van trobar amb la forta resistència d'unes 150 persones que van intentar impedir la seva actuació resultant lesionats quatre funcionaris policials" i denuncia que hi havia "presència uniformada de Mossos d'Esquadra en actitud passiva". Segons alguns testimonis, desenes de policies van irrompre amb violència al centre escolar, de la mateixa que ho varen fer al casal cívic de Campclar, el qual no surt ni mencionat a la querella de Maza.
La segona entrada que surt reflectida és la que correspon a l'Institut "Comitè" (sic) de Rius, al carrer Marcel·lí i Domingo. En aquest punt, els agents policials "van haver d'apartar les 150 persones que amb gran resistència i agressivitat els impedien entrar" i -segueix- "un cop a l'interior, els agents, només van poder trobar 12 ordinadors, 50 paperetes, 17 sobres, dos cartells i una urna perquè la resta de material electoral havia estat amagat". A banda, afegeix que a causa de "l'agressivitat dels concentrats", van resultar lesionats dos funcionaris policials. Aquesta versió contradiu la d'alguns testimonis que apunten que van entrar amb per la força i a base de cops davant una resistència pacífica.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zYVn7ak1xmQ[/youtube]
I l'últim punt fa referència a la irrupció de la policia a l'Institut Tarragona, situat a l'"Avd"(sic). Estanislau Figueres, on "les 300 persones congregades van tancar els accessos i van bloquejar amb els seus cossos les entrades, de manera que la policia va haver d'apartar-les per creuar el pati i arribar al lloc de votació". El text segueix dient que "en aquest moment, els concentrats es van abalançar sobre els policies resultant ferits quatre d'ells". En les imatges enregistrades per NacioTarragona (que hi ha al començament de la notícia) no es veu cap càrrega de la gent però sí de la policia.
Després de "les agressions", segons la querella, els interventors van lliurar les urnes i quan la policia quan intentava replegar-se la gent els va seguir fins a les furgonetes, estacionades a la plaça Imperial Tarraco i a l'inici de la Rambla Nova, "havent de fer dos trets de salves per aconseguir abandonar el lloc". També hi havia uns Mossos en actitud passiva, denuncien. Durant les càrregues policials que hi va haver abans que els agents marxessin de la zona, el president d'ERC a Tarragona, Sergi Albarran va rebre un cop de porra que li va provocar una ferida i set punts de sutura al cap.
#ShameOnSpain a injured man is attacked when he is going to ambulance in Tarragona pic.twitter.com/2a1pTTPw8U
— Ulldebou (@Ulldebou1) 1 de octubre de 2017
La policia espanyola i la Guàrdia Civil van protagonitzar diferents accions a diferents punts del Camp de Tarragona dels quals la querella no en fa cap esment. Aquest és el llistat dels municipis que tenir la visita de les forces de seguretat espanyoles: Tarragona (Institut Martí Franquès, Institut Tarragona, IES Torreforta, Institut Sant Pere i Sant Pau, Centre Cívic de Campclar, Serveis Territorials Urbanisme, Institut Pont del Diable), Renau (Consultori Local), Vila-seca (Local AV. La Formiga), Cabra del Camp (Sala del sindicat), Montferri (Ajuntament), Llorac (Ajuntament), Sarral (Llar d'avis municipal), Picamoixons (Col·legi Rocabruna), Vilabella (CEIP M. Castellví), Puigpelat (Casal Puigpelat Raval), Alió, Masllorenç (Casa de la Vila), La Selva del Camp (Escola Abel Ferreter), Mont-roig (INS Antoni Ballester), Forès (Ajuntament) Llorac (Ajuntament).
Els desperfectes que es van ocasionar en aquestes entrades –o intents- als col·legis electorals tenen un cost aproximat de 35.000 euros.
Per altra banda, la querella també parla Reus, on hi van haver diferents "escraches" a la policia allotjada a l'Hotel Gaudí. El document detalla que "l'assetjament dels veïns, amb insults i amenaces" va provocar que "250 agents haguessin d'abandonar precipitadament, a la mitjanit, davant el requeriment dels seus directors qui, al seu torn, havien rebut pressions i fins i tot amenaces de l'Ajuntament". També fa constar tuits dels diputats independentistes com Eulàlia Reguant (CUP) i de Ferran Civit (Junts pel Sí) que van "celebrar" els assetjaments. Aquest últim hauria piulat "Recomaneu a tots càrregues en TripAdvisor contra l'Hotel Gaudí de Reus mentre aculli policia repressora. No són benvinguts!".
En el text també es referencia les mobilitzacions per la capital del Baix Camp per demanar democràcia que van acabar amb la visita dels assistents al cèntric hotel.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KexACr3j-xA[/youtube]

La policia espanyola ha protagonitzat càrregues a Tarragona Foto: Jonathan Oca
Violència policial a Sarral, Tarragona. Diversos ferits pels aldarulls provocats per la #GuardiaCivil pic.twitter.com/92YSBZT7lp
— Marçal GS (@Wefer_FTC) 1 d’octubre de 2017