Florenci Nieto, president de Pimec Comerç Tarragona, considera que l'obertura és "una cosa d'aquelles que sembla que no hagi d'arribar mai". Malgrat que celebra que d'aquí un parell de mesos pugui obrir les seves, Nieto demana als polítics que "surtin a la palestra i que demanin perdó per haver allargat les obres durant 10 anys". Durant aquest temps "de travessia" han tancat comerços històrics de la zona que no han pogut aguantar aquesta situació. "No ho podem oblidar això, es mereixen que algú es dirigeixi a ells i es disculpi", sentencia el responsable de comerç de la patronal a la demarcació, qui afegeix que "no tot són 'caramels per a tothom".
Per altra banda, posa de manifest que amb l'obertura del nou mercat, "s'obren nous horitzons i noves oportunitats a tots els empresaris, tant els de dins del Mercat com als de fora". És una gran oportunitat de dinamització i reactivació del comerç "que està molt tocat" en aquesta zona.
Nieto també valora el fet que els marxants tornin a la plaça Corsini un cop estigui el Mercat obert i no les té totes. En aquest sentit ha afirmat que no veu gents clar que vinguin tots els marxants de la rambla perquè "no hi ha espai". Segons el de la patronal, en aquesta hi ha d'anar bancs, fanals, una font i altres elements urbans més donen la sensació que "miri per on m'ho miri em falten metres per poder encabir tots els marxants a la plaça".
A propòsit d'això, el president de l'Associació de Marxants de la Província de Tarragona, Josep González, veu "desproporcionada" la data d'obertura del mercat i lamenta que durant aquests anys sempre s'ha tingut poc en compte als marxants, l'objectiu era "col·locar els paradistes".
Plaça Corsini
Pel que fa al retorn a la ubicació que els pertoca –plaça Corsini-, González posa en dubte que realment hi puguin cabre els prop de 80 marxants que munten la parada els dimarts i els dijous a la Rambla Nova i afegeix que "volen un mercat sense vehicles, com dels anys 70 i això no pot ser perquè hi ha molta gent que té la parada en una furgoneta o un camió". A més a més, comenta que si els vehicles no poden estar al costat de les parades, "a veure com ens ho fem 80 furgonetes buscant aparcament a Tarragona".
La sensació és d'inseguretat, "què passarà si hi ha un incendi o alguna altra cosa a la zona, serà un coll d'ampolla perillós", alerta González, qui afegeix que "diuen que ho tenen tot controlat però això s'haurà de veure".
Uniformitat de les parades
Ferrando, presidenta d'Espimsa, sempre ha defensat que les parades dels marxants que s'instal·lin a la plaça del mercat haurien de tenir un mínim d'uniformitat. En aquest sentit, González ha respost a la consellera socialista que "el nostre cas és molt diferent del d'una fira. Avui estem a Tarragona, demà a un altre lloc, l'endemà a un altre, no arribem i muntem i ens estem quatre dies al mateix lloc". El seu "tarannà" és diferent dels firaires, apunta González, qui destaca que són molt més dinàmics perquè han d'anar de mercat en mercat i no se'ls pot comparar, ja que els productes que venen uns i altres no tenen res a veure. Per una banda uns venen artesania i els altres es guanyen la vida venen saldos i "cridant" l'atenció dels clients. Així és el mercat i volen que així segueix sent.
Per la seva banda, els paradistes reclamen al consistori que tregui a licitació les parades buides i d'aquesta manera fer que el mercat arrenqui la seva activitat amb plena ocupació. Cal recordar que el mercat municipal obrirà amb 40 de les 48 ocupades (el 83%) i amb la meitat dels locals comercials buits.

El Mercat Central encara té parades buides i només la meitat dels locals comercials licitats Foto: Jonathan Oca