La regidoria d'Empresa, Formació i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, a través de Mas Carandell, i el Gremi de la Construcció del Baix Camp han treballat els últims mesos per impulsar el primer curs de formació professional, amb format de prova pilot, del nou servei municipal que serà l'Escola dels Oficis i que s'ubicarà a l'antic Vapor Vell, on les obres de transformació començaran pròximament. Es tracta d'un primer certificat professional de nivell 1, en Operacions auxiliars de paleta d'obra de fàbrica i de cobertes, que va arrencar el passat 20 de gener amb una quinzena d'alumnes.
De forma provisional, a més, la col·laboració publicoprivada inclou l'Institut de Jardineria i Horticultura, el primer centre de formació professional homologada de Reus d'acord amb la Llei FPCat. El centre educatiu ha cedit les seves instal·lacions i diferents espais s'han habilitat perquè els futurs paletes puguin fer pràctiques.

El curs consta de 365 hores, els alumnes han de tenir més de 18 anys i estar preferentment a l'atur. El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) finança el programa formatiu, també amb fons del Ministeri d'Educació; i gràcies a la implicació del Gremi de la Construcció del Baix Camp, els alumnes que ja el cursen podran iniciar pràctiques a les empreses a mitjan mes de maig.
D'una necessitat «real», una llavor de futur
El regidor de l'àrea, Òscar Subirats, ha recalcat el valor del "binomi economia-formació", amb "la formació professional com una via essencial per al creixement econòmic i l'ocupabilitat de la ciutadania". Encara més, amb el desplegament de la Llei FPCat, el Consell de Formació Professional de Reus, ubicat a Mas Carandell, funciona com un espai de trobada entre les administracions i el teixit productiu.

Així va sorgir el projecte de l'Escola dels Oficis, amb unes primeres converses amb el Gremi de la Construcció, en què es van evidenciar les necessitats reals de formar mà d'obra qualificada, especialment, tenint en compte que el sector es troba en un moment clau per tal de garantir el relleu generacional i, per les perspectives de creixement, les empreses necessiten ampliar la seva plantilla.
Per la seva banda, Ton Sentís, president del gremi, ha expressat la seva satisfacció davant una "iniciativa que feia temps que reivindicaven i finalment ha estat possible, com un exemple clar de col·laboració entre l'administració i el sector empresarial per donar resposta al mercat laboral". En aquest cas, per preservar un ofici fonamental per al desenvolupament del territori i que es troba amb una "greu manca de relleu qualificat i preparat".
"Hem de fer valdre aquestes professions, que ofereixen estabilitat, ocupació de futur i una alta demanda; cal fer-los atractius i la formació és el millor camí", ha exposat Sentís. Per tot plegat, és essencial que els continguts formatius s'adaptin a les demandes de les empreses i, en aquest sentit, els alumnes estan treballant amb material i equipament professional -cedit pel gremi- en uns espais habilitats per a les seves classes pràctiques, a l'Institut d'Horticultura.

Consolidar la formació i l'espai
El director del centre, Raimon Martí, ha posat en valor el pas endavant que s'ha fet per ser un centre d'FP integral: "és el futur de la formació a Catalunya, encara no hi ha gaires centres, però tot comença a rodar i serà molt positiu". També, ha celebrat que "l'atreviment ha sortit molt bé", referint-se a la coordinació amb el sector productiu a través de Mas Carandell, que se suma a l'expertesa didàctica de l'institut.
Actualment, una quinzena d'estudiants treballen tècniques com ara construccions de pedra seca, aixequen murs de maons i fan arrebossats de les parets. L'objectiu, segons expliquen alguns dels professors del centre, és generar entorns professionals on puguin trobar espais per capacitar-se per a l'ofici i destaquen, com a element clau, la motivació perquè el projecte tiri endavant.
Així mateix, Subirats ha refermat la voluntat de consolidar aquest certificat professional d'auxiliar de paleta i ha deixat entreveure que ja estarien treballant amb el gremi per donar continuïtat a l'FP en el sector de la construcció, així com s'estan valorant futures formacions amb altres gremis. "Millorar la competitivitat de les empreses genera riquesa i benestar per a tothom", ha afegit.

Pel que fa a l'espai, el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació ha assegurat que aviat es veuran les primeres bastides a Vapor Vell, del qual ja es tenen els projectes bàsic i executiu, després d'un llarg procés de conceptualització. Aprofitant temporalment les instal·lacions de l'Institut, la filosofia com a centre integral és que els estudiants treballin conjuntament entre els auxiliars de paleta, els de jardineria i horticultura i també aquells que cursen un FPI.