Francesc Mauri analitza la sequera al Port de Tarragona: «El pitjor que ens pot passar és que plogui»

L'ens portuari organitza dijous 25 i divendres 26 d'abril les jornades tècniques «La gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica»

Francesc Mauri ha estat el primer protagonista de les jornades tècniques de les Setmanes de l'Aigua del Port de Tarragona.
Francesc Mauri ha estat el primer protagonista de les jornades tècniques de les Setmanes de l'Aigua del Port de Tarragona. | Port de Tarragona
25 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:51h

El Port de Tarragona celebra aquest dijous 25 d'abril i divendres 26 d'abril les jornades tècniques 'La gestió de l'aigua en un escenari de crisi climàtica' al Tinglado 1 del Moll de Costa en el marc de les 'Setmanes de l'Aigua'. El president del Port, Saül Garreta, ha estat l'encarregat d'inaugurar l'acte, assenyalant que és imprescindible una gestió adequada de l'aigua. En aquest sentit, ha dit que "hem de confiar i donar veu als professionals que en saben i que poden posar llum a la foscor".

També ha adreçat unes paraules als assistents la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Sarai Sarroca, que ha definit les jornades com un moment per a pensar. Sarroca ha manifestat que "tenim una situació complexa i cal garantir l'aigua des d'una mirada sostenible. Hem de dissenyar línies d'acció i que no interfereixin entre elles".

Les jornades tècniques de les 'Setmanes de l'Aigua' del Port de Tarragona es divideixen en cinc blocs, el primer dels quals ha tingut com a protagonista el reconegut meteoròleg Francesc Mauri amb la seva ponència 'Emergència climàtica'. Aquest divendres 26 d'abril, es parlarà sobre la gestió de l'aigua al territori, amb la participació de representants del CAT, Ematsa, la indústria química i el Port de Tarragona.

"El pitjor que ens pot passar és que plogui"

Francesc Mauri ha iniciat la seva ponència anunciant que "vinc a provocar". Així, el reconegut meteoròleg ha dit que "el pitjor que ens pot passar és que plogui, perquè llavors no reaccionarem davant la situació que patim". L'home del temps de TV3 ha afirmat que el problema no és del planeta és "nostre", perquè "els humans no reaccionem si no ens donen bufetades".

Durant la seva conferència, Mauri ha recordat la pujada del nivell del mar, assenyalant que "el mar avança i molts municipis ja estan desmuntant els seus passejos marítims", afegint que "els que van comprar en primera línia de mar no van fer una bona adquisició". 

Finalment, el meteoròleg ha explicat que els ciutadans i ciutadanes poden enviar un missatge a les empreses energètiques "contractant energia verda amb la comercialitzadora". Mauria ha manifestat que "amb una trucada i, pel mateix preu, podem usar energia neta. Així també fem que les empreses siguin conscients de les noves necessitats i valors".

"La pitjor sequera que hem conegut"

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Sarai Sarroca, ha estat la següent protagonista de les jornades tècniques. En aquest sentit, ha recordat que "des que tenim dades instrumentals (1916) mai havíem patit una sequera tan greu com l'actual. Portem 43 mesos de la pitjor sequera que hem conegut".

Sarroca ha posat xifres sobre la taula, afirmant que "falten 500 litres per metre quadrat en el conjunt de Catalunya per entrar en un estat de normalitat". Ara com ara, "no veiem llum al final del túnel", diu la directora del Meteocat, davant les previsions de precipitacions en les pròximes setmanes.

Arxivat a