"No he declarat perquè no se sap de què m'acusen", ha assegurat Sanchez a la sortida. En efecte, la causa es troba sota secret de sumari, i ha insistit: "Estic en llibertat, suposo que amb algun càrrec però no ho se, en el paper no posava res". L'ex-dirigent convergent ha afirmat que ha ofert "màxima col·laboració" a la Guàrdia Civil i ha afegit que no li estranya la seva detenció "tenint en compte el context polític". Sanchez ha acabat dient que ha rebut un "tracte exquisit" per part dels agents i que el seu ordinador i el mòbil han estat confiscats.
Els advocats demanen la llibertat dels detinguts
Segueixen detinguts l'ex-tresorer de CDC, Andreu Viloca; l’ex-director general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell; l’ex-tinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives; Xavier Tauler, ex-conseller delegat de Copisa; Josep Maria Bassols, delegat d’Oproler a Catalunya; l’empresari berguedà Fèlix Pasquina i el delegat a Madrid de l’empresa Oproler, Sergio Lerma, que ha arribat a la comandància de matinada procedent de la capital espanyola.
A partir del migdia, han començat a arribar advocats d'alguns dels detinguts. Primer José Maria Fusté Fabra, advocat de Lerma. I després ha arribat Judit Gené, lletrada de Viloca i Sanchez. Segons ha declarat abans d'entrar, s'ha dirigit a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona per "veure com es tramita la imminent posada en llibertat" dels seus clients, que és el que demanaran totes les defenses. Gené ha defensat que la detenció va ser "injustificada" i que desconeix de què se'ls acusa, ja que el cas està sota secret de sumari. Més tard han arribat la defenses d'Antoni Vives, Rafael Entrena, i l'advocada de Josep Antoni Rosell.
.jpg)
L'advocat d'Antoni Vives, Rafael Entrena, arribant a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona Foto: Jonathan Oca
Operació Pika contra el presumpte finançament irregular de CDC
Les altres deu persones que van ser detingudes durant aquest dijous van quedar en llibertat un cop finalitzats els registres. Entre ells destaquen el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; l’ex-gerent de l’Ajuntament de Barcelona i actual director de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i el director general de BIMSA, Àngel Sánchez, a més de diversos empresaris de la construcció.
L’operació d’aquest dijous, batejada com a Pika, s’emmarca en la investigació contra el presumpte finançament irregular de l’antiga CDC, que s’instrueix als jutjats del Vendrell a partir de les presumptes irregularitats detectades a l'Ajuntament de Torredembarra (el Tarragonès). S’investiguen diverses obres que haurien estat adjudicades a empreses que haurien vehiculat un 3% del cost al finançament del partit.
La Fiscalia Anticorrupció considera que la trama havia dissenyat una mecànica basada en concursos "manegats" i "controlats". Els concursos, segons el ministeri públic, ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions. Per la Fiscalia els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.
Es dóna el cas que Viloca, Rosell, Tauler, Lerma i Bassols ja van ser detinguts l'octubre del 2015 en una de les fases de l'operació Petrum. En el cas de Bassols, que va ser alcalde d'Anglès per CiU, també va ser arrestat en l'operació Térmyca relacionada amb la consultora Efial. Totes són operacions vinculades a les investigacions del cas 3%.

Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Foto: ACN