Reduir la contaminació i millorar la mobilitat són qüestions que preocupen gran part de la ciutadania. Malgrat tot, quan es tracta de definir el projecte de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), reclamen incentius econòmics, com transport o aparcaments gratuïts, i la seguretat dels vianants com a condicions indispensables.
Aquesta futura ZBE a Reus estarà regulada per una ordenança municipal i, com en qualsevol altra normativa que afecti directament la població, l'Ajuntament va obrir un procés participatiu -tancat el passat dimecres 3 d'abril- perquè els reusencs i reusenques poguessin fer aportacions al reglament a través de Reus Participa.
La consulta pública prèvia a la redacció de l'ordenança ha permès aportar opinions a peu de carrer i, del 15 al 30 d'abril, es durà a terme la següent fase de retorn de les propostes. "Les aportacions fetes a partir de necessitats, visions i interessos diferents ens permet avançar en la redacció d'una normativa més acurada i completa", apunta Montserrat Flores, regidora de Bon Govern, Transparència i Participació.
Posteriorment, la comissió tècnica per a la implantació de la ZBE analitzarà i decidirà les propostes que s'accepten per millorar o modificar l'esborrany inicial del projecte. La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, agraeix que "la ciutadania s'impliqui perquè el seu punt de vista es tindrà en compte, a l'hora de començar els treballs de l'ordenança, per poder tirar endavant el projecte".
El paper del transport públic
L'ordenança definirà els criteris d'accés i circulació de la Zona de Baixes Emissions a Reus, que tindrà una superfície de tan sols 2,68 km², però és on resideix el 66% de la població. La normativa restringirà aquells vehicles més contaminants, però no impedirà totalment el trànsit en aquesta àrea.
Davant les 28 propostes ciutadanes que s'han introduït a la plataforma, Vázquez assenyala que "sobretot, són propostes relatives al transport públic i com es regularà, quin serà el sistema d'exempcions de la ZBE i alguns dubtes sobre què definirà". Precisament, diferents usuaris han expressat que la gratuïtat del transport públic, especialment amb serveis de bus llançadora des dels afores o per famílies nombroses, així com un increment en les freqüències, motivaria que més gent deixés d'utilitzar el cotxe pels carrers del centre.
En paral·lel, reclamen l'ampliació de les estacions de la bici Ganxeta perquè el servei arribi fins al Tecnoparc, l'Hospital Sant Joan, el Campus Universitari de Bellissens, els barris perifèrics, els polígons industrials i les diferents instal·lacions esportives. A més, proposen una quota anual i una tarifa adreçada a turistes o visitants d'un dia que puguin fer-la servir sense registrar-se en l'aplicació mòbil.
Mobilitat més sostenible i fluida
Pel que fa als desplaçaments amb bicicleta també demanen que, en el traçat dels carrils bici, es millorin les proteccions de seguretat, les senyalitzacions en cas de voreres exclusivament per vianants i que es posin sancions a aquelles persones que incompleixen les normatives.
Entre la vintena d'aportacions, diverses suggereixen possibles solucions per disminuir la contaminació i incrementar la seguretat dels vianants amb un trànsit més fluid. Mesures com, per exemple, crear una via ràpida que uneixi les carreteres C-14 i T-11, redirigir els volums de trànsit cap als grans vials d'accés o noves rotondes a les avingudes Onze de Setembre i Sant Bernat Calvó.
Altres aposten per la vianalització de zones com l'avinguda de Prat de la Riba, el Tomb de Ravals al complet o el carrer de Misericòrdia, per qüestions de seguretat en entorns escolars, risc per als vianants en voreres molt estretes i per fomentar que la ciutadania es mogui caminant.
Sumar més aparcaments per a motocicletes i dissuasius gratuïts i vigilats a la ciutat també es repeteixen entre les peticions. Fins i tot, apunten específicament que un pàrquing de zona verda al barri Niloga ajudaria a dessaturar l'entorn residencial.
Modificacions i excepcions
La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència considera que, tot i que encara és aviat per valorar la idoneïtat de les propostes, "davant la implementació d'una ZBE on hi haurà unes restriccions de circulació per a determinats vehicles en un període a mig-llarg termini, cal implementar mesures complementàries i el transport públic ha de funcionar correctament".
Quan entri en vigor la normativa, determinats vehicles no podran transitar pel centre, i alguns reusencs i reusenques, conscients de l'obligatorietat per la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica; consideren que hi hauria d'haver exempcions.
Seria el cas de vehicles d'usuaris amb discapacitat igual o superior al 33%, per qüestions de dependència o dificultats majors en la mobilitat; o per facilitar l'accés al domicili a aquells ciutadans que no tinguin possibilitats econòmiques per renovar el seu cotxe.