Generar hidrogen amb radiació solar a partir d'aigües residuals: important projecte creat a Tarragona

El projecte impulsat per investigadors de la URV prepara una planta a escala industrial

El projecte està duent a terme una prova pilot a la URV.
El projecte està duent a terme una prova pilot a la URV. | URV
17 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:58h
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat una tecnologia per generarhidrogen amb radiaciósolar a partir d'aigüesresiduals. El projecte s'ha batejat com a HACDOS i també hi participen Eurecat, les empreses FACSA i Enagás, que formen un consorci que valorarà la possibilitat de convertir-lo en una empresa 'spin-off' de la universitat.

En paral·lel, s'ha registrat una patent i s'està gestionant la seva extensió a diferents països. La planta pilot, que s'està acabant de validar, s'ha situat a la teulada d'un dels edificis de la URV, i ja treballen en la fabricació d'una planta a nivell industrial, que serà validada en una estació depuradorad'aigüesresiduals.

L'investigador de la URVAlberto Puga, un dels responsables, n'explica el funcionament: "Tenim uns panellssolars amb un materialfotocatalític actiu per on fem passar les aigüesresiduals. Quan la llum del sol hi incideix, l'aigua es va descomponent, de manera que per una banda aconseguim eliminar els contaminants i de l'altra obtenimhidrogen, que és net perquè s’obté d'una fontrenovable".

Prova pilot a la URV

Un altre dels investigadors del projecte, Kevin Simbaña, explica que un dels avantatges d'aquesta tecnologia, sobretot respecte d'altres basades en electrolitzadors, és que pel fet de no necessitar un sistemaelèctric no cal una gran inversió i no hi ha el perill d'avaries quan entra en contacte amb l'aigua. "Tampoc calen grans aportacionsd'energia i s'hi poden tractar aigüesresiduals tant urbanes com de diferents indústries", afirma Simbaña, que afegeix que la planta requereix pocespai i és flexible pel que fa a la localització. També apunta que el sistema de connexions és bastant simple, mitjançant tubs i sense electricitat més enllà dels aparells que es fan servir per controlar la instal·lació, que bàsicament són els que mesuren la radiació solar.

La plantapilot a petita escala, amb una superfície de radiació d'un metre quadrat, serveix als investigadors per fer les proves pertinents per veure com funciona, com respon a la radiació en funció també de les diferents condicionsclimatològiques i de la contaminació, per buscar maneres de solucionar els petits problemes que sorgeixin, o de maximitzar-ne l'eficiència.

El projecte està finançat pels fons NextGeneration EU i per l'Agència Estatal d'Investigació del ministeri de Ciència i Innovació i pretén consolidar aquest model d'energiacircular basat en la fotocatàlisi solarassequible com una opció real de valoritzaciód'aigüesresiduals per produir hidrogenverd, que sigui viable a nivell tecnològic en diferents indústries i escenaris i econòmicamentrendible.