La gestió de l'aigua vertebrarà els eixos del seminari d'arquitectura i disseny urbà a Reus

Cal Massó acull les jornades intermèdies de l'EAR RAW, en què es presenten també els resultats de l'edició 2023

  • Cal Massó va acollir l'any passat diverses ponències en el marc de la segona edició del taller -
Publicat el 26 de setembre de 2024 a les 10:13

L’Ajuntament de Reus i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitzen, aquests dies 26 i 27 de setembre, a Cal Massó, les jornades intermèdies entre les edicions 2023 i 2025 del seminari l’EAR RAW (Reus Architecture & Urban Design International Workshop), que cada dos anys convida a la ciutat professors i estudiants d’algunes de les millors escoles d’arquitectura europees per analitzar els problemes urbans de la ciutat i proposar estratègies i projectes de futur.

Després de consolidar-se en el calendari universitari com una activitat de referència, l’EAR RAW organitza aquestes jornades com a activitat prèvia a la celebració del pròxim seminari l’any vinent per presentar els resultats de l’edició 2023 i avançar els eixos de treball de la que tindrà lloc el 2025. L'any passat, es van reunir una vintena d'estudiants de cinc universitats europees.

Aquest dijous 26 de setembre, a les 15.30 hores, es presentarà el llibre que aplega els resultats del darrer seminari, un document d’interès no únicament per professionals de perfil tècnic sinó pensat per a totes aquelles persones interessades en la transformació urbana de la ciutat. Comptarà amb la intervenció de l'alcaldessa Sandra Guaita, els regidors Marina Berasategui i Daniel Recasens; els coordinadors de l'EAR RAW'23, Arturo Frediani, Jordi Sardà, Anna Royo i Josep M. Solé; el rector de la URV, Josep Pallarès; el diretor de l'Escola d'Arquitectura de Reus, Roger Miralles; i Carmen Andriani d'UDS Genova.

L'aigua, tema de conversa i debat

La jornada del divendres dia 27 girarà al voltant del tema de l’aigua, amb una xerrada de Sara Perales (UPV) centrada en l’instrument dels SUDS (sistemes urbans de drenatge sostenible) com a sistema de gestió de l’aigua amb criteris de sostenibilitat i resiliència. Cal recordar que en aquests moments, en el marc del projecte RENATUReus, s’està desenvolupant la construcció d’un SUDS a l’avinguda de Riudoms. Posteriorment, tindrà lloc una visita guiada a la ruta de l’aigua de Reus a càrrec de M. Carme Just.

La sessió de tarda aplegarà tres taules rodones centrades en tres eixos específics: Territori i aigua, Paisatge productiu, i Ciutat-natura. Hi participaran professors de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus, acompanyats de tècnics i professionals de referència que emmarcaran ja algunes propostes de debat per definir i articular el tema del pròxim workshop: "La ciutat líquida".

En un entorn pedagògic i experimental, el format del taller EAR RAW 2023 va permetre una reflexió diagnòstica i prospectiva sobre els reptes i les oportunitats locals i les dinàmiques urbanes a escala global. El treball es va fixar a partir de tres principals temàtiques amb especial incidència en la ciutat contemporània: la ciutat accessible, la ciutat saludable i la ciutat del coneixement. Pel que fa al marc geogràfic, la reflexió es va estructurar sobre les diferents situacions urbanes de l’eix de Reus nord-sud, entre l’Institut Pere Mata i l’Hospital Sant Joan i sota el lema “d’hospital a hospital, d’estació a estació”.