El Govern impulsarà la construcció d'una potabilitzadora i un nou dipòsit d'aigua a la Vilella Baixa (Priorat). Així ho ha anunciat, aquest dissabte 28 de desembre, el conseller de presidència Albert Dalmau, un projecte amb què confien erradicar el problema de subministrament d'aigua que ha patit el municipi durant la sequera.
"La potabilitzadora ens pot solucionar el problema si en un futur ha de tornar a arribar aigua de l'Ebre per sequera, això ens dona molt aire com a municipi", ha assenyalat l'alcaldessa Marta Camp. En el moment més crític de la sequera, el subministrament d'aigua del poble de la Vilella Baixa va quedar afectat i durant mesos es va haver de repartir garrafes entre el veïnat. Un escenari que des de l'Ajuntament confien deixar enrere. El nou dipòsit tindrà un cost de 620.000 euros, el 80% del qual serà finançat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la resta en farà front la Diputació de Tarragona.
D'altra banda, Dalmau ha explicat la nova línia d'ajuts de sis milions d'euros per ajudar les administracions locals a executar projectes amb l'objectiu de guanyar resiliència envers el subministrament d'aigua. La convocatòria de les ajudes s'obrirà el 10 de gener i cofinançaran les despeses extraordinàries de projectes dirigits a resoldre els problemes de mancança o de potabilitat d'aigua.
En el cas concret de la Vilella Baixa, aquestes subvencions serviran per facilitar la construcció d'una potabilitzadora, la qual es preveu que a partir de l'estiu pugui estar enllestida o "quasi enllestida" i que pugui ser una eina per garantir l'aigua de boca en cas de nous episodis de sequera. En aquesta localitat també està previst que s'hi faci un nou pou de captació d'aigua.
Canalitzar l'abastiment d'aigua
Un altre inici d'obres que es preveu a curt termini és el de la canalització per l'abastiment d'aigua a la Comunitat de Regants del Baix Priorat. Concretament, s'espera que s'engegui a partir del mes de gener. L'actuació tindrà un impacte directe en 2.500 hectàrees de cultiu en els municipis de Tivissa, Móra, Els Guiamets, Masroig, Garcia, Capçanes i Marçà, a través de l'embassament de Guiamets.
Pel que fa a la connexió entre l'aigua del riu Ebre i el pantà de Siurana, Dalmau ha apuntat continuen estudiant el projecte per "garantir la resposta més adequada al conjunt del territori". En la mateixa línia s'ha mostrat en termes del transvasament entre el pantà de Siurana i el de Riudecanyes, on ha indicat que estan "escoltant totes les veus al voltant de la concessió".
Paral·lelament, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fet efectiu aquest divendres el pagament dels 67 milions d'euros corresponents als ajuts per la sequera. A la comarca del Priorat, s'han atorgat 711 subvencions, corresponents a una superfície de prop de 5.000 hectàrees.