Les queixes d'una vintena de famílies de Reus feien saltar les alarmes el passat divendres 9 de maig, dia en què es va publicar la llista ordenada per a l'assignació de places a les escoles públiques de cara al curs 2025-2026, perquè asseguraven que un total de 18 nens i nenes residents a la zona D no tindrien plaça a centres públics de proximitat. Així ho van constatar després del resultat provisional de les preinscripcions a I3, però, des de l'Ajuntament insisteixen que el "procés de preinscripció per al curs vinent encara està obert i no s'acaba fins al 16 de juny", quan es publicarà l'assignació definitiva de places.
Davant aquesta situació, el govern reusenc assegura que "el 91% de les famílies amb nens i nenes que el pròxim curs passen a I3 aconsegueixen plaça en primera opció" i que més d'un 95% ho fan en la segona opció. Encara que aquesta xifra equivaldria a més de 800 infants, també apunten que estan a l'espera de les places assignades provisionalment per part de la Generalitat de Catalunya. Alhora, informen que es mantindrà una comissió de seguiment per analitzar el funcionament de la nova zonificació escolar i plantejar modificacions de cara al futur.
Així mateix, fonts municipals conclouen que "hi ha places públiques garantides per tothom al voltant d’on viuen" i que les famílies de la zona D podran trobar "vacants disponibles en escoles públiques de l'entorn". Una versió que contrasta amb la situació de les famílies, que insisteixen que "la manca d'oferta els obliga a acceptar opcions que no responen ni a les seves necessitats educatives ni als seus drets com a ciutadans" i reclamen una oferta pública suficient a la seva zona perquè sigui de proximitat. Tanmateix, critiquen la negativa rebuda per part dels Serveis Territorials a l'hora de reunir-se i de plantejar la reobertura d'una línia a l'escola La Vitxeta.
D'altra banda, des de l'Ajuntament de Reus recalquen el "treball intens" realitzat amb el departament d'Educació per mantenir l'oferta educativa a la ciutat i evitar el tancament de cap altra línia, i celebren que "han aconseguit reduir ràtios en diverses escoles i l'aprovació del primer grup singular", a través de la zonificació com a eina per combatre la segregació escolar. En aquest sentit, quatre famílies entraran en bloc a l'Escola Pompeu Fabra, el pròxim mes de setembre, com una mesura excepcional que ajudarà a la diversitat i la pluralitat en un centre de màxima complexitat.