El grup motor de la Societat Longeva Catalunya Sud estableix les bases per fer sinergies al territori

El grup treballarà a la demarcació de Tarragona segons tres eixos: polítiques públiques; formació, recerca i tecnologia; i cultura no-edatista i intergeneracional

Publicat el 17 de juliol de 2025 a les 12:40

El grup promotor de la Societat Longeva Catalunya Sud ha fet una primera reunió al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de Reus per iniciar el pla de treball que afrontarà al llarg dels pròxims mesos. Actualment, una de cada cinc persones de la Catalunya Sud té més de 65 anys i el 2050 la proporció serà d’una de cada tres, amb un nombre significatiu d’elles que arribarà als 100 anys.

Aquest increment de la longevitat de la societat, que es fa molt més palès en entorns rurals, afectarà radicalment múltiples àmbits socials i econòmics fent necessari un ampli ventall de profundes transformacions amb implicacions a diferents nivells: persones, organitzacions, municipis i sistemes de salut, treball i economia, social, educatiu, entre altres.

Conscients de la complexitat dels desafiaments i de la necessitat d'abordar-los cooperativament a escala regional, els agents del grup impulsor de Societat Longeva Catalunya Sud promouran un procés de diàleg i reflexió amb entitats de la regió que vulguin formar part de l'aliança: agents dels sectors sanitari, social i educatiu, empreses i associacions empresarials, municipis i consells comarcals i mitjans de comunicació, entre altres.

Tres grans àrees de treball

Durant aquest procés s’identificaran iniciatives innovadores existents i nous projectes transformadors que incideixin en els tres grans àmbits d'acció de l’aliança per la societat longeva: salut i benestar integrals; economia, món laboral i oci; i entorns on viure i conviure (mobilitat, urbanisme, habitatge, comunitats i xarxes). De manera transversal a aquests àmbits es defineixen tres eixos de treball:

  • Polítiques públiques.
  • Formació, recerca i tecnologia.
  • Cultura no-edatista i intergeneracional.

La reunió del Grup Impulsor ha posat èmfasi en la rellevància estratègica de la longevitat i la necessitat de posar-la al centre de les prioritats socials, econòmiques i polítiques de la regió, seguint l’exemple d’altres regions del món que s’estan convertint en pols de transformació social i progrés econòmic en la societat longeva.

En la reunió, han participat representants de la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i el laboratori d’innovació social ciutadà SèniorLab. També, han assistit representants del departament de Drets Socials i Inclusió de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat a Tarragona i a les Terres de l’Ebre. La Iniciativa Societat Longeva Catalunya Sud Impuls-2025 compta amb el suport econòmic de la Diputació.