«Hem de trencar la barrera que la feina de policia és d'home»: la Guàrdia Urbana de Reus necessita dones

La policia reusenca té en marxa un programa divulgatiu als instituts de Reus per explicar les tasques i els passos a seguir per formar part del cos i, sobretot, animar les noies a presentar-s'hi per «feminitzar» la policia

Publicat el 29 de gener de 2024 a les 06:00
La Lídia i la Carol es porten ni més ni menys que vint anys de diferència entre elles, però tenen un nexe comú: totes dues formen part del cos de la Guàrdia Urbana de Reus. La plantilla de la policia reusenca compta amb una gran diferència d'homes i dones a les seves files i és per això que la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, té la "voluntat política" de disminuir aquesta escletxa: "és un tema meu de batalla des que vaig entrar com a regidora", assegura.

Les xifres no enganyen: dels 165 agents que formen part de la Guàrdia Urbana de Reus, només 21 són dones. "En les últimes convocatòries ja hi ha una reserva establerta per a dones" i malgrat que s'han fet algunes incorporacions, la regidora explica que el problema és "la manca de motivació perquè les dones es presentin a Guàrdia Urbana". "És una realitat que la ràtio de dones que es presenten és inferior a la d'homes" afegeix.

Les xerrades tenen per objectiu explicar les tasques policials i com poder-se apuntar a opositar. Foto: Laia Solanellas

Xerrades als instituts per captar dones

Per revertir aquesta situació la Guàrdia Urbana ha posat en marxa un cicle de xerrades als instituts de la ciutat per explicar la feina de la policia local i, sobretot, per a animar les noies a veure-ho com a una sortida professional vàlida i possible.

Les xerrades les imparteixen la Carol i la Lídia, dues de les dones que formen part del cos i que malgrat els vint anys de diferència entre elles, comparteixen la passió pel servei públic. La Lídia és la policia més jove de la Guàrdia Urbana de Reus: amb només 23 anys, ja en fa dos que hi treballa. "Vaig fer ESO i el batxillerat científic i quan vaig acabar vaig decidir que volia opositar" explica. 

Reconeix que no li va ser fàcil saber quins passos havia de seguir, tot i que la diferència d'edat es nota en el camí que va haver de fer la Carol, amb molta menys informació i recursos que els que hi ha avui dia. Ella va opositar fa 18 anys i assegura que "hi havia més dones" que volien ser policia local que en l'actualitat.
 

La Guàrdia Urbana de Reus necessita ampliar la ràtio de dones al cos. Foto: Laia Solanellas

 

"Hem de feminitzar la plantilla"

"Tenir un altre punt de vista és fonamental per complementar-nos en aquesta professió" afegeix la Carol i per això, totes dues, no van dubtar ni un segon quan el cap de la Guàrdia Urbana de Reus, Pedro Muñoz, els va proposar encarregar-se d'aquestes xerrades orientatives que també tenen com a finalitat captar futures dones policia

De fet, Muñoz explica que "en el projecte que vaig presentar com a cap de la Urbana una de les propostes que feia era feminitzar la plantilla". La regidora Dolors Vázquez apunta que "hem de trencar amb aquella barrera que la feina de ser policia és d'home, això és anacrònic i ha quedat desfasat, però lamentablement encara s'escolten aquests prejudicis i estereotips".
 

Les dues policies reusenques es porten vint anys entre elles. Foto: Laia Solanellas


Vázquez recalca la importància d'aquestes xerrades, "treballem des de la formació, amb aquestes sessions que estan tenint molt bona acollida, ja que és una bona sortida tant per a noies com per a nois, i també tenim la reserva de places per a dones a les convocatòries". Malgrat aquesta reserva, Muñoz reconeix que no arriben a presentar-se suficients dones, "ens agradaria que quan féssim convocatòries es presentessin a les proves un centenar de dones, tindríem les reserves" i afegeix que al passat mes de setembre s'hi van presentar només tres dones i en l'última, una ja ha entrat a l'escola per completar la seva formació.

Les proves per ser policia i el sou, el que desperta més interès

Assistim en una de les xerrades de la Lídia i la Carol, en aquesta ocasió en una aula de 4t d'ESO a l'Institut Gabriel i Ferrater. No és una edat fàcil per a aconseguir l'atenció dels alumnes, però la seva presència uniformada els fa seure i callar immediatament.

Durant una hora els nois i noies de l'aula escolten —increïblement— molt atents les explicacions de les policies. El primer capítol que genera alguns recels és el dels requisits per poder optar a ser policia: "no es poden tenir antecedents, qualsevol petit robatori que feu ja és un antecedent i això us privaria d'aquesta opció", avisa la Carol. També els controls mèdics i la detecció de substàncies estupefaents semblen frustrar alguns dels joves interessats fins al moment.
 

Els alumnes escoltent atents les explicacions de la Lídia, la policia més jove del cos reusenc. Foto: Laia Solanellas



Després d'aquest moment, la Lídia els ensenya un vídeo d'una actuació en un incendi espectacular a Reus i els explica que aquell va ser el seu primer dia de feina. Tots es queden amb la boca ben oberta: "un dels avantatges és poder ajudar i també saber què passa realment a la ciutat", sembla que els ha convençut.

Ningú parla ni retira l'atenció de la pantalla de la pissarra mentre expliquen els passos que s'han de seguir per opositar i, finalment, arriba un dels temes que més els interessa als joves, ens asseguren la Lídia i la Carol: "quant cobreu?" i "quant costen els estudis per ser policia?". Les respostes a aquestes dues qüestions també els convencen.

Sona el timbre i torna el descontrol a l'aula, però la Carol i la Lídia marxen satisfetes de la seva tasca: "estem tenint molt bona acollida en general, ens escolten i s'interessen pel nostre dia a dia com a policies i com vam arribar a ser-ho". Qui sap, potser d'entre aquests alumnes hi haurà una futura generació de dones-policia, la inspiració ja l'han tingut al davant.