L'Hospital Sant Joan de Reus innova per reduir la petjada de carboni dels gasos anestèsics

El centre hospitalari implementa un sistema per retenir les emissions de gasos que alliberen els pacients

El nou sistema s'ha incorporat en diferents sales de l'hospital on s'utilitza anestèsia
El nou sistema s'ha incorporat en diferents sales de l'hospital on s'utilitza anestèsia | Cedida
07 d'agost de 2024, 12:38
Actualitzat: 12:38h

Els gasos anestèsics que s’utilitzen durant les cirurgies són responsables de l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera. Per tal de disminuir aquestes emissions i evitar-ne l’alliberament, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha implementat a tots els quiròfans, a la sala de ressonància magnètica i a  la sala de parts el sistema Contrafluran®, que permet retenir els gasos halogenats que s’utilitzen per a l'anestèsia.

D’aquesta manera, es pretén mitigar la petjada ecològica del sector sanitari. «Implementar aquest servei representa un pas endavant en la cura del medi ambient i suposa una tranquil·litat afegida per al servei», afirma Asunción Ollobarren, gestora clínica d’infermeria de l’Àrea Quirúrgica de l'Hospital. 

La infraestructura es fonamenta en la utilització de filtres de carbó actiuque absorbeixen els gasos halogenats residuals emesos pel pacient durant l’acte anestèsic. Una vegada aquests gasos són recollits per les màquines disposades en les diferents sales de l’Hospital, s’envien a Alemanya, on una empresa especialitzada s’encarrega de separar el sevoflurà del desflurà.

Aquest fet permet reciclar els dos gasos i tornar-los a posar en circulació, afirma Fabienne Vandendriessche, de l’empresa proveïdora de la  tecnologia. L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus es converteix així, després de l’Hospital Universitari Mollet, en el segon hospital en tot Catalunya en implementar aquest sistema en tots els quiròfans.

Compromís del món sanitari amb l'Agenda 2030

La Unió Europea té com a objectiu emetre un 55% menys de gasos d’efecte d’hivernacle en comparació amb l’any 1990 per a l’any 2030. En aquest sentit, el sector sanitari és responsable aproximadament d’un 4,4% de les emissions globals netes de gasos d’efecte d’hivernacle, i aquest fet es tradueix en l’emissió aproximada d’1,6 gigatones de CO₂.

En aquest context, la pràctica anestèsica contribueix a la producció i emissió de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera, i constitueix almenys un 0,6% en l’impacte climàtic global del sector sanitari.

Tot i que els  gasos utilitzats per a l’anestèsia, com el sevoflurà i desflurà, no destrueixen la capa d’ozó perquè no contenen clorofluorocarbonis, com per exemple l’isoflurà, sí que presenten un efecte sobre l’escalfament global. Per aquesta raó, capturar els gasos emesos durant l’anestèsia suposa un pas endavant per assolir els objectius marcats a l’Agenda 2030. 

Arxivat a