La impactant imatge sobre la sequera a la Riba que s'ha fet viral a les xarxes

Dues fotografies que comparen l'estat de la peixera de la Riba entre el setembre del 2023 i aquest estiu mostren el dur impacte de la sequera a l'interior de Tarragona

La peixera de la Riba durant el setembre del 2023, amb les fonts habituals.
La peixera de la Riba durant el setembre del 2023, amb les fonts habituals. | X @pausaucom
30 d'agost de 2024, 09:25

La sequera està afectant especialment la zona interior de Tarragona. Les muntanyes de Prades travessen una situació límit i prova evident d'això en son els rius i els tolls de la zona. Una imatge publicada a les xarxes socials per l'usuari @pausaucom ha mostrat la crua realitat d'una àrea coneguda per les seves piscines naturals. La fotografia mostra l'estat actual de la coneguda peixera de la Riba, a l'Alt Camp, un indret natural famós per les seves aigües cristal·lines que, ara, està pràcticament sec.

La imatge, que s'ha fet viral en poques hores, ha estat comparada per l'usuari amb una altra fotografia presa el setembre del 2023, on es podia veure el riu Brugent en tota la seva esplendor, amb l'aigua baixant amb força i formant les característiques fonts que adornen la vall, evidenciant el canvi dràstic en l'estat del riu.

El Brugent, que neix a les Muntanyes de Prades dins el terme de Capafonts, és un riu de cabal variable que recorre uns 16 quilòmetres fins a desembocar al Francolí. Al seu pas per la Riba, el riu sol formar un conjunt de tolls, sent el Toll del Tres Termes un dels més emblemàtics. Però la sequera persistent i la manca de pluges estan fent estralls en aquest ecosistema, que també es veu afectat per la seva elevada capacitat d'infiltració subterrània.

La vall del Brugent és un dels tresors naturals de la zona, amb més d'una cinquantena de fonts que envolten el municipi de la Riba. Tanmateix, la imatge actual de la peixera seca ha despertat la preocupació de la població per l'estat dels tolls, que són un dels elements identitaris més importants del municipi.

La viralització de la imatge no només ha generat tristesa, sinó també reflexions i crides a l'acció per preservar aquest entorn natural. 

Arxivat a