Els impulsors de la transició energètica defensen que el desplegament s'ha de consensuar amb el territori

El Museu del Port de Tarragona ha acollit una jornada per debatre com accelerar la posada en marxa de les renovables

  • La jornada sobre transició energètica i energies renovables s'ha celebrat al Museu del Port de Tarragona. -
Publicat el 21 de gener de 2025 a les 16:36

El Museu del Port de Tarragona ha acollit aquest dimarts 21 de gener una jornada per debatre com accelerar la posada en marxa de les energies renovables i afavorir una implantació justa, equitativa i amb llicència social. A la trobada hi han participat REDS-SDSN Spain, el projecte EUDEMON INSTA i APPORTT, que han exposat diferents propostes per arribar a aquest fi. En aquest sentit, els impulsors de la transició energètica defensen un model de desenvolupament respectuós i consensuat amb els agents del territori

El president de l'Energètica, Santi Martínez, ha afirmat que Catalunya "porta molts anys suspenent" i que "cal recuperar el temps perdut" en la implementació d'energies renovables. Segons el codirector del projecte EUDEMON, Jaume Moya, algunes comunitats autònomes, com Aragó, Castella i Lleó o Andalusia, "han mostrat un compromís ferm amb les energies renovables", mentre que Catalunya, en canvi, "porta més de deu anys de retard", ha recalcat.

Reflexionar i dialogar sobre els principals reptes i oportunitats de la transició energètica

La jornada d'aquest dimarts tenia l'objectiu d'obrir un espai de reflexió i dialogar sobre els principals reptes i oportunitats que presenta la transició energètica a Catalunya. Martínez ha defensat que aquesta passa s'ha de realitzar "comptant amb el nostre territori i la seva gent" i que el diàleg "serà el desllorigador o no d'allò que es pot fer". També ha expressat que el procés s'ha d'accelerar per tal d'arribar a les quotes d'autosuficiència que reclama "la societat moderna europea actual".

Una altra de les entitats participants en l'acte ha estat APPORT. El seu gerent, Marc Roca, ha explicat que, conjuntament amb el Port de Tarragona, estan "traçant l'estratègia de desplegament de les renovables al Port". Alhora, ha afegit que aquesta "no pot ser només una infraestructura més, sinó que ha d'estar associada amb una part de la filosofia d'aquestes energies netes i que han de revertir directament en la ciutadania".

Jaume Moya ha afirmat que aquesta implantació es pot fer de manera que es pugui combinar "la urgència i rigor que demanda el marc geopolític actual, amb l'equitat, la participació i l'eficiència". També ha defensat que Catalunya "és el millor marc per poder demostrar que aquesta transició energètica es pot fer amb equitat, justícia i retorn al territori".

Unes accions que cobren especial importància després que el recentment nomenat president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés la retirada d'aquest país de l'Acord de París, un compromís que s'enfoca a combatre el canvi climàtic. Martínez ha reiterat aquesta importància i ha assegurat que des de l'Energètica continuaran treballant "per mitigar els efectes" d'aquest fenomen.