El centre cultural castellanomanxec de Reus inicia "una nova aventura" que dona el tret de sortida coincidint amb el dia de la comunitat autònoma, aquest divendres 31 de maig, amb la inauguració de la nova seu social de l'entitat. Després de catorze o quinze anys sense local fix, amb una certa itinerància per diferents equipaments municipals, els reusencs i reusenques d'adopció vinguts de o amb arrels a Castella-La Manxa recuperen un punt de trobada, ubicat al passeig de Misericòrdia.
La "benvinguda" a l'acte inaugural ha anat a càrrec de la Banda de Cornetes i Tambors Sant Pere Apòstol de Reus, que ha iniciat un seguit de melodies i ritmes percudits amb la cançó Rivers of Babylon. Tot seguit, una quinzena de veïns, veïnes i membres de la junta de l'associació regional han accedit al nou espai que, malgrat no ser massa ampli, obres noves possibilitats a tots els manxecs i manxegues de la ciutat i comarca.

El president del centre cultural, Valentín Rodríguez, ha refermat la voluntat de generar activitat i tornar a recuperar la massa social, amb un calendari amb dies marcats, com avui mateix o la celebració de Sant Miguel, i actes multitudinaris i d'èxit com la celebració del Carnaval o la Lectura del Quixot per la diada de Sant Jordi. Així mateix, aspiren a recuperar la setmana cultural amb motiu de la festivitat del 29 de setembre, especialment, per commemorar els 400 anys de la catedral de Toledo aquest 2024.
L'alcaldessa, Sandra Guaita, ha reivindicat la història de l'entitat, "que ha tingut un pes important a la ciutat des del 1981, amb actes molt arrelats i altres més lúdics"; ha recalcat, també, el valor de marxar de la terra on es neix i que, alhora, "Reus es va construir, es continua construint i continuarà construint-se amb tots els barris i el que aporta la gent que ha vingut de fora". A la celebració també han assistit les regidores Dolors Vázquez, Maria del Mar Escoda i Montserrat Caelles.

Promoció de la cultura tradicional i contemporània
Rodríguez agraeix l'esforç dels socis i sòcies de l'entitat durant aquests darrers anys d'incertesa i celebra tornar a engegar la màquina i que "els castellanomanxecs de Reus i Baix Camp puguin tenir un trosset de Castella-La Manxa aquí". Assenyala, de fet, els milers de persones que viuen al municipi, per ambdós fenòmens migratoris dels anys seixanta i el dels anys vuitanta amb Repsol, com a "fills de la petroquímica"; i exposa que totes elles són ja reusencs i catalans molt arrelats.
"Les cases regionals ja no són un espai d'enyorança de la terra, ara són una petita ambaixada cultural", continua sobre la voluntat de promocionar la cultura castellanomanxega. Més enllà del Quixot i Miguel de Cervantes, com a 'vaixell insígnia', "hi ha molts personatges reconeguts i il·lustres nascuts a la comunitat autònoma" i enumera el cineasta Pedro Almodóvar o l'escriptora María Dueñas com a exemples que podrien visitar o "protagonitzar" els actes de la recuperada Setmana Cultural per Sant Miguel i impulsar-la des d'una visió més actualitzada.

Ja estan treballant, precisament, en una exposició fotogràfica que vincularà el Quixot i la gastronomia, conjuntament amb les tradicionals 'jotas' i altres elements folklòrics, així com apostar per la cultura més contemporània. Ara com ara, el pròxim diumenge 2 de juny, des del centre cultural han organitzat una caldereta de corder, un plat típic de la comunitat, per continuar celebrant el dia i "l'efemèride" de tornar a obrir les portes a tota una comunitat intergeneracional -pares, fills i nets- que viuen a Reus.