Un informe jurídic de l'Ajuntament de Tarragona avala adjudicar el nou contracte de la brossa a Urbaser

La proposta arriba després que el Tribunal de Català de Contractes del Sector Públic anul·lés l'adjudicació a GBI Paprec

El govern municipal proposarà en el pròxim plenari adjudicar el nou contracte de la brossa a Urbaser.
El govern municipal proposarà en el pròxim plenari adjudicar el nou contracte de la brossa a Urbaser. | Isaias Mena/Ajuntament de Tarragona
12 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:36h

Els tècnics de l'Ajuntament de Tarragona han emès un informe jurídic en el qual avalen la proposta del govern municipal d'adjudicar el nou contracte de la brossa a Urbaser, perquè "cal executar les resolucions dels tribunals". L'informe el va demanar l'equip de govern després que una resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) anul·lés la primera adjudicació del lot 1 del contracte de la neteja que va fer el consistori i exclogués GBI Paprec, l'empresa guanyadora del concurs.

Urbaser, que va quedar en segon lloc en el concurs, va ser precisament qui va denunciar que els tècnics municipals no havien actuat correctament a l'hora de valorar les ofertes. Tot i això, en l'informe jurídic, els funcionaris critiquen la resolució del tribunal i defensen la seva actuació. Malgrat no estar d'acord en el criteri, executaran la resolució, ja que "si s'impugna entraríem en un període de mínim 3 anys i això significaria tenir paralitzat el nou contracte de la brossa".

"En tot moment el principi de la proporcionalitat en la valoració de les ofertes"

En un comunicat, l'Ajuntament de Tarragona ha explicat que "els tècnics municipals expressen a l'informe jurídic que han elaborat que s'ha aplicat en tot moment el principi de la proporcionalitat en la valoració de les ofertes i que els criteris s'ajusten a la normativa. És a dir, la llei de contractació pública es regeix en els principis d'igualtat de tracte per totes les empreses, concurrència i proporcionalitat, per tant, excloure una oferta per defectes lleus seria aplicar una pena màxima que no seria proporcional i perjudicaria les empreses participants".

El tècnics expliquen que el tribunal avala aquest criteri quan diu en la resolució que "seria desproporcionat fer fora una empresa perquè presenta un defecte que suposa menys d'un 1% del cost global del contracte". En la valoració, es va seguir aquest criteri, ja que el tribunal el va aplicar en la resolució de fa uns mesos pel contracte de la brossa de Salou, resolucions del tribunal de Madrid, entre d'altres, en què va considerar que els defectes lleus no eren motius per fer fora totes les empreses i tornar a començar un procediment tan costós. Per tant, s'està aplicant el criteri recent del Tribunal.

A més, l'informe també defensa que no excloure és correcte perquè les empreses quan es presenten a un concurs públic accepten de forma obligada les condicions dels plecs, sobretot quan no presenten recurs, com és el cas, per la qual cosa els defectes lleus no tindran importància en el servei "perquè l'empresa haurà de complir tot el que deia el plec, malgrat en la seva oferta hagi tingut petits defectes, poc importants i que no dificulten ni impedeixen la realització del servei". És a dir, l'Ajuntament de Tarragona "no accepta els defectes lleus, no els fa servir per excloure i deixa clar que el que haurà de fer l'empresa adjudicatària és complir tot el que diu el plec, com preveu també la normativa".

L'informe jurídic considera que no hi ha una errada de l'Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit, el TCCSP i els serveis tècnics municipals discrepen en el servei de taller, ja que el Tribunal considera que el plec no permet que els vehicles vagin a taller extern, i el consistori veu clar que el plec no només ho permet, sinó que obliga a fer-ho. En qualsevol cas, és un tema de diferència interpretativa i el consistori, malgrat no coincidir, executarà la resolució, tal com està obligat a fer.

L'acta de la mesa de contractació, clau per a la presentació dels recursos

Finalment, l'informe jurídic remarca que per un exercici de transparència i treball molt detallat i minuciós en les valoracions és que s'aixeca una acta, que es publica, per valorar de forma transparent i consensuada el criteri que s'aplica per al cas de cadascun dels defectes lleus trobats en les ofertes i els motius que van portar a la mesa de contractació a donar una major puntuació a l'empresa GBI Paprec. Aquesta acta publicada ha ajudat de manera important a les empreses a fonamentar les seves reclamacions i anar en contra la decisió del consistori.

És a dir, si l'Ajuntament de Tarragona no hagués detallat tant la informació, "les empreses no haurien pogut presentar recurs per aquest motiu". I, en conclusió, un factor important i determinant pels tècnics municipals és que "en cas de reiniciar el procés des de l'inici atorgaria avantatge a les empreses, les que ja s'han presentat i les que podrien participar de nou, perquè coneixerien els detalls tècnics de les empreses concursants".