Societat

Les màquines comencen a demolir la plataforma del Miracle de Tarragona

Dues màquines retroexcavadores han iniciat l'enderroc de l'estructura de formigó en un procés que s'allargarà uns cinc mesos

  • Dues màquines retroexcavadores amb pinça han iniciat els treballs aquest dijous 3 d'abril. -

ARA A PORTADA

Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 14:47
Actualitzat el 03 d’abril de 2025 a les 16:35

L'enderroc de la plataforma del Miracle de Tarragona ha començat aquest dijous 3 d'abril després de deu dies de treballs previs, en què s'ha senyalitzat l'espai i s'ha retirat el mobiliari urbà. En aquest sentit, dues màquines retroexcavadores equipades amb una pinça han començat a desmuntar l'estructura de formigó des de la zona est, la més propera al Fortí de la Reina. Els treballs van a càrrec de l'empresa Vallès Grup i el termini màxim d'execució és de cinc mesos, tot i que el director de construcció de la companyia, Héctor Gutiérrez, creu que s'enllestiran en uns quatre mesos.

Aquest dijous, les obres de demolició han començat amb dues màquines retroexcavadores, tot i que durant el procés n'hi haurà una tercera i, potser, una quarta. Així mateix, també arribarà una matxucadora, que es farà servir per triturar el formigó de l'enderroc. En total, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Guillermo García de Castro, seran unes 12.000 tones. La major part de la runa de la infraestructura, formigó i ferro bàsicament, es revaloritzarà i es reaprofitarà en altres projectes.

El conseller García de Castro ha assegurat que aquest és un dia "històric", que porta "un canvi de paradigma" per tal de recuperar espais naturals per a la ciutat. En aquest sentit, ha manifestat que es continua treballant en el projecte de renaturalització de l'espai, que serà la segona fase de la intervenció. El conseller ha reivindicat la importància d'aquesta actuació, especialment en una platja del Miracle, "en retrocés". Cal recordar que aquesta actuació forma part del projecte Tarragona Greenbelt'26.

Per tal d'immortalitzar aquests treballs, que tenen un cost de 359.000 euros, s'han instal·lat dues càmeres al passeig marítim Rafael Casanova i a la Punta del Miracle programades per tal d'enregistrar tot el procés d'enderroc durant els pròxims mesos. El timelapse resultant es difondrà un cop acabada l'obra a través dels canals de l'Ajuntament de Tarragona.

Un gran desplegament per fer desaparèixer la plataforma

Els treballs de demolició de la plataforma del Miracle van a càrrec de l'empresa Vallès Grup, que té una àmplia experiència en demolicions. La voluntat de l'empresa és no esgotar els cinc mesos previstos i si no hi ha entrebancs, creuen que enllestiran la feina abans. En aquest sentit, treballaran tres màquines retroexcavadores per desmuntar les bigues i demolir l'estructura, es farà servir una matxucadora per esmicolar el formigó, mentre que un equip d'entre 6 i 7 camions s'encarregarà de transportar les 12.000 tones de runa.

Així mateix, hi ha una desena d'operaris a la zona per tal que tot funcioni correctament. Héctor Gutiérrez ha explicat que "el projecte està molt ben definit i no hem trobat cap sorpresa". En aquest sentit, ha assenyalat que "és un enderroc en horitzontal, és una estructura més armada, però la dificultat és similar a altres actuacions que hem fet".

Afectacions a la mobilitat de vehicles i persones

Cal recordar que les obres de demolició de la plataforma del Miracle provoquen diverses afectacions a la mobilitat de vehicles i persones. En aquest sentit, s'ha tancat el tram del passeig marítim del ziga-zaga dels Fortins, des de la cruïlla del carrer Mestre Benaiges fins al Pont d'Armes, ja que per aquesta zona sortiran els camions que transportaran la runa. Així mateix, s'ha tancat el tram de platja afectat per les obres.

El carrer Mestre Benaiges així com el passeig marítim mantindran en una primera fase de l'obra els dos carrils de circulació de vehicles operatius, cosa que permetrà la circulació en ambdós sentits. En alguns moments de les obres, tant Mestre Benaiges com el masseig marítim passaran a tenir de manera provisional un únic carril de circulació alternativa regulada per semàfors provisionals i operaris.