REPORTATGE

Trencant barreres: la inserció laboral de persones amb síndrome de Down com a model d'inclusió

Down Tarragona ha aconseguit aquest 2024 que dotze persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals hagin trobat feina a l'empresa ordinària a través del seu programa d'inserció sociolaboral

La Maria fa uns mesos que té un contracte indefinit i treballa en un supermercat de Reus.
La Maria fa uns mesos que té un contracte indefinit i treballa en un supermercat de Reus. | Laia Solanellas
08 d'agost de 2024, 06:00

Si trobar feina és cada cop més complicat quan una persona compleix tots els requisits del que la societat qualifica de "normal", les persones amb altres capacitats tenen per davant un mur gairebé infranquejable que els últims estudis fets posen de manifest: fins a un 95% de les persones amb síndrome de Down es troben en situació de desocupació. En un món on la inclusió i la diversitat són cada cop més essencials, proporcionar oportunitats laborals a col·lectius amb més dificultats, no només millora la seva qualitat de vida i els brinda un futur, sinó que també enriqueix el teixit empresarial i social.

Per intentar capgirar aquesta situació —encara que sigui una miqueta— l'associació Down Tarragona va posar en marxa un programa d'orientació laboral que ha assolit un nou èxit aquest 2024 amb la inserció de dotze persones amb aquesta afecció i altres discapacitats intel·lectuals en empreses ordinàries. Aquest assoliment forma part del programa d'inserció sociolaboral, actiu des de fa dotze anys, que ha ajudat nombroses persones a trobar una feina digna i adequada a les seves capacitats.

La feina de buscar feina des de Down Tarragona

Des dels inicis del programa, moltes persones han trobat una oportunitat laboral gràcies a Down Tarragona. Marina Soler, preparadora laboral de Down Tarragona, explica a TarragonaDigital que, actualment, unes vint persones participants estan treballant o a punt de començar una nova feina. I com es fa la tasca de trobar empreses? "Mai tanquem portes a les empreses, al contrari, no hi ha limitacions a l'hora de fer prospecció i donar a conèixer el nostre projecte", explica la Marina. "Moltes vegades les empreses veuen difícil poder trobar un lloc de feina per les persones participants del projecte, però és en aquell moment en què nosaltres els hi fem veure i entre les dues parts trobem tasques o funcions que puguin realitzar". L'equip de treball de Down Tarragona està format per vuit professionals, incloent-hi prospectors, administratius, alfabetitzadors i preparadors laborals, donant suport a un total de 34 persones.

Down Tarragona compta amb un programa específic per donar suport a persones i empreses en el sector laboral. Fotografia: Laia Solanellas
Down Tarragona compta amb un programa específic per donar suport a persones i empreses en el sector laboral. Fotografia: Laia Solanellas

Quan les empreses responen positivament és quan se'ls proposen candidats. Down Tarragona facilita aquest procés mitjançant videocurrículums i cartes de presentació, permetent a les empreses conèixer millor els candidats abans de les entrevistes. "Al cap i a la fi, el nostre objectiu és una inserció laboral a la empresa ordinària i volem que ho visquin (tant persona participant com empresa) el més realista que es pugui", afegeix la Marina. Aquesta metodologia ha demostrat ser efectiva, generant interès i una resposta favorable per part de les empreses.

El projecte ofereix suport i formació a les persones participants en tres grups diferenciats. El grup prelaboral ajuda a joves en transició a la vida adulta a conèixer-se a si mateixos i a explorar les possibilitats del món laboral. El grup laboral se centra en la cerca activa de feina, millorant competències com la redacció de currículums i les entrevistes. Finalment, el grup de formació continuada dona suport a aquells que ja treballen, però volen continuar millorant en àrees específiques com la gestió del salari i la resolució de conflictes.

Una resposta positiva un cop es fa la contractació

Els contractes obtinguts varien segons el sector de l'empresa. En zones costaneres amb alta afluència turística, els contractes temporals són freqüents, però també hi ha moltes empreses que ofereixen contractes indefinits des del primer moment. La resposta de les empreses a les contractacions sol ser molt positiva, amb un seguiment constant per garantir la satisfacció de totes les parts implicades.

Down Tarragona col·labora amb un ampli ventall d'empreses, incloent-hi Nespresso, Consum, Bricodpôt, Ausolan, H10 Hotels, Sunclub, Club Tennis Tarragona, Club Tennis del NàsticIdiada, Plusfresc, Restaurant d'Albert, Grup Oliva, Repsol, McDonald's i PortAventura World. 

El programa està obert a totes les persones amb discapacitat intel·lectual majors de 16 anys que desitgin formar part del món laboral ordinari. L'accés al programa es realitza mitjançant entrevistes amb els interessats i les seves famílies per explicar el projecte i complir amb una sèrie de requisits. El suport econòmic per al programa prové tant de la Generalitat com dels fons europeus, permetent disposar dels recursos necessaris per tirar endavant aquesta iniciativa d'inclusió laboral.

Alguns dels participants del programa de Down Tarragona en una sortida. Fotografia: Cedida
Alguns dels participants del programa de Down Tarragona en una sortida. Fotografia: Cedida

Testimonis de l'èxit del programa: la Maria, una treballadora més al supermercat Consum

La Maria Batet, una jove de 23 anys de Reus, és un dels casos d'èxit del programa. Després de completar la seva etapa educativa passant per l'escola Montsant de Reus, l'institut Domènech i Montaner i realitzar un Itinerari Formatiu Específic (IFE), la Maria ha començat a treballar al supermercat Consum de l'avinguda de la Salle de Reus amb un contracte indefinit gràcies al programa de Down Tarragona. La seva experiència laboral, però, no té res a envejar a cap persona de la seva edat, ja que prèviament ja havia fet pràctiques de l'IFE a la botiga Natura de Reus —"on hem van preparar per la vida laboral", assegura— i treballat com a monitora de casal d'estiu i d'auxiliar de cuina en un menjador escolar.

Aquest, però, és el seu primer contracte laboral indefinit i tot i sentir-se "nerviosa" al principi, descriu la seva relació amb els companys com a "normal" i se sent tractada per igual: "un dia de cada dia, vinc a treballar i ja està". La Maria assegura que "sóc una més aquí al Consum, em sento bé i lliure perquè puc fer diferents feines" i reconeix que, en un futur, li agradaria poder fer tasques més d'atenció al públic o ser a caixa. De fet, la Maria és una persona molt activa i molt integrada al teixit cultural i social de Reus. És ben coneguda per haver format part durant molts anys del col·lectiu de bastoners de l'Orfeó Reusenc, sortint a totes les festes majors, i mai té un "no" per resposta: "practicava esport, natació, i també he fet cursos de dibuix i aquarel·la, però amb la feina no tenia temps per tot", ens explica. Un problema ben normal per tothom qui entra a la roda del món laboral.

Una oportunitat de futur, no només laboral, sinó també vital

La Lorena, encarregada del supermercat, també comparteix la seva experiència positiva amb nosaltres: "és la primera vegada que tenim una persona amb síndrome de Down a la nostra botiga. La Maria treballa des de la una del migdia i fins a les cinc de la tarda i ajuda a reposarcol·locar productes a les neveres. Has d'estar una mica a sobre d'ella, però estem molt contents, és molt estricta i perfeccionista". En definitiva, una treballadora més, com la Maria es defineix. Tanmateix, aquesta oportunitat li obre un futur que moltes persones amb les seves condicions no es poden plantejar. "Ara visc a casa dels meus pares i de moment estic bé amb ells, però més endavant ja veurem si puc anar a viure sola", explica la Maria, convençuda que a la vida els límits te'ls poses tu mateix.

Un testimoni que reflecteix l'èxit de la inserció laboral i l'impacte positiu tant per als treballadors com per a les empreses. Un model d'inclusió laboral que demostra que trencar barreres és possible, oferint noves oportunitats a persones amb discapacitat intel·lectual i enriquint els equips de treball amb diversitat i compromís.