El conflicte laboral a Reus Transport ha fet un pas més i Inspecció de Treball ha obert un expedient sancionador a l'empresa municipal reusenca. Fa uns dos anys que la plantilla denuncia que s'incompleix sistemàticament el conveni laboral en àmbits com el quadrant horari o la precarietat dels contractes. Van presentar una demanda col·lectiva contra la companyia de l'Ajuntament de Reus el 2020, però el judici es va acabar suspenent el mes de novembre passat.
Ara és Inspecció de Treball qui hi ha dit la seva, obrint un expedient sancionador segons ha fet públic la CUP de la capital del Baix Camp. La formació ja s'havia fet ressò de les reivindicacions laborals, com també havia acusat l'empresa pública de Reus de deixadesa i opacitat.
Expliquen que s'havia de celebrar un segon judici aquest dimecres, 9 de febrer, però també es va suspendre, en aquest cas, per motius de salut d'un dels advocats. Aquesta vegada s'havia citat a declarar als tres màxims responsables de l'empresa municipals. Són el gerent, Josep Maria Adserà, el responsable de Recursos Humans, Jaume Escoda, i la regidora d'Urbanisme i Mobilitat Marina Berasategui.
El govern municipal no nega que s'hagi obert un expedient, però afirma que «Reus Transport no ha rebut cap notificació en relació amb la resolució de cap expedient sancionador». Mantenen que «l'empresa municipal està convençuda d'haver actuat correctament». Tot i això, «en el supòsit de confirmar-se, aprofitarà el recorregut de l'expedient per defensar la seva actuació i posar en valor que en tot moment s'ha respectat la normativa laboral».
CUP i PSC carreguen contra el govern local per la situació
Segons denuncia la regidora de la CUP, Mònica Pàmies, amb l'obertura de l'expedient sancionador se certifiquen algunes de les denúncies fetes per la plantilla. «Inspecció de Treball reconeix una infracció en com s'està comptabilitzant l'inici i el final de la jornada laboral de les conductores», assegura. Segons afegeix, l'organisme sancionador «detalla que aquesta infracció pot comportar una diferència important diària de la jornada laboral».
Això implicaria, per tant, «una indemnització econòmica amb retroactivitat per cada conductor del servei públic municipal». Sense més detalls sobre l'expedient, Pàmies insisteix que al consell d'administració de Reus Transport se segueix ignorant la petició de la CUP. Consisteix a convocar el comitè d'empresa per abordar el conflicte laboral i buscar-hi una solució.
El PSC també ha reaccionat a l'expedient obert per Inspecció de Treball. El seu portaveu, Andreu Martín, ha recordat que també «hem demanat insistentment que es busquin les accions necessàries per recuperar la pau social». Igualment critica que «en reunions demanades amb l'empresa i la regidora vam insistir en la nostra preocupació per l'alt conflicte laboral a l'empresa».
Els socialistes corroboren que, en diferents consells d'administració, s'ha reclamat que l'empresa i la seva responsable política, Marina Berasategui, es reuneixin amb el comitè. «La informació que tenim és que no han existit aquestes reunions i, malauradament, s'ha deixat perdre una oportunitat per demostrar capacitat política», lamenta.
Considera que l'expedient d'Inspecció de Treball «és una nota d'alerta que no ha de repetir-se, ja que a banda dels treballadors, els grans perjudicats han estat la ciutadania». En concret perquè «no ha gaudit del servei amb la programació dels horaris per incapacitat de disposar de treballadors per complir amb el servei».
Dos anys de conflicte laboral a Reus Transport
La formació es fa ressò del malestar de la plantilla precisament pel que qualifiquen d'inacció del govern local. Recorden que la demanda col·lectiva la van presentar com a darrer recurs davant la inacció del govern i del responsable de Reus Transport, Josep Maria Adserà». En concret per no atendre «les reiterades sol·licituds de reunió, pacte i voluntat d’entesa per part de les treballadores i del comitè d'empresa».
Entre altres reivindicacions i demandes, la plantilla denuncia que cobren menys del que estableix el conveni laboral del transport de la província de Tarragona. El segon greuge important és la temporalitat dels contractes, que l'empresa allargaria més del permès. Això implica, de nou, que els treballadors cobrin menys del que toca, perquè fins que no els fan fixos, no perceben el 100% del sou.
De fet, aclareixen que Reus Transport deixa vèncer contractes temporals sense renovar-los per poder-ne fer un de nou a la mateixa persona, però partint de zero. Altres denúncies de mala praxi que fa la plantilla és la poca antelació amb la qual s'informa dels quadrants horaris o la manca de lavabos a final de línia. Tot plegat en una companyia municipal que, abans de la pandèmia, mantenia un 30% de baixes laborals de manera habitual segons fonts dels treballadors.
El judici que s'havia de celebrar el novembre de l'any passat es va suspendre a última hora. Segons denunciaven els treballadors, Reus Transport havia enviat la documentació que requeria el jutge a l'últim moment. Amb poc temps de marge per analitzar-la, el jutge va demanar la suspensió del judici i va fixar pel 27 d'abril la vista per dictar sentència.