El passat 22 d'abril es va produir un incendi a les instal·lacions de la planta de compostatge de SECOMSA (Serveis Comarcals Mediambientals) a Botarell. El foc es va originar a les piles de fracció vegetal pendents de triturar i es va estendre ràpidament per la resta de piles ubicades al voltant de les afectades inicialment per l'incendi. Davant d'aquest fet, des de la CGT van presentar una denúncia a Inspecció de Treball per tal que procedís a fer una visita a l'empresa i emetés el corresponent informe.
L'incendi continuava cremant un any després que s'originés, l'abril del 2023, de forma interna i lenta, ja que els Bombers van considerar que la seva extinció no era viable per l'elevadíssim volum de sòlids en combustió i la gran quantitat d'aigua que s'hagués hagut d'utilitzar. El sindicat va considerar que hi podia haver una mala gestió dels residus per part de l'empresa comarcal i van decidir denunciar-la per no aportar tota la documentació requerida i no tenir actualitzats els protocols d'actuació.
Com a conseqüència, els Bombers van proposar un seguit de mesures per a evitar la producció d'altres incendis, mesures que l'empresa va procedir a implementar de la mateixa forma que va actualitzar el pla d'actuació de riscos. Tot plegat, però, denuncien des de la CGT, "ha resultat insuficient".
Requeriment a l'empresa comarcal
Davant una situació similar aquest 2024, Inspecció de Treball ha fet una nova visita a les instal·lacions de SECOMSA i l'informe resultant constata que "les mesures adoptades a conseqüència de l'anterior incendi i que l'empresa va incorporar en el seu sistema preventiu, resulten insuficients", segons informa el mateix sindicat.
Així mateix, en la resolució d'Inspecció de Treball, "es procedeix a estendre requeriment a l'empresa, a l'efecte que realitzi una nova actualització del seu sistema preventiu que analitzi i adopti les mesures que corresponguin, en funció del que es disposa en l'informe del Cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, a fi que s'actualitzin i s'apliquin de manera efectiva les mesures que es considerin necessàries, tant pel que fa al pla de prevenció, planificació preventiva, avaluació de riscos, informació i formació als treballadors, vigilància de la salut i equips de protecció, com altres que resultin necessàries".
Aquest informe arriba tan sols uns dies després que l'Ajuntament de Mont-roig del Camp instés a SECOMSA a prendre mesures per reforçar el servei de neteja i recollida dels residus al municipi, on diferents contenidors d'urbanitzacions estaven desatesos.