La instal·lació fotovoltaica més gran de Reus es posarà en marxa abans de finals d'any

Forma part de la comunitat energètica del polígon AgroReus, està ubicada al dipòsit municipal de vehicles i consta de 1.736 panells solars

La del dipòsit municipal és la tercera planta fotovoltaica de la comunitat ACEPAR
La del dipòsit municipal és la tercera planta fotovoltaica de la comunitat ACEPAR | Ajuntament de Reus
29 d'agost de 2024, 12:46
Actualitzat: 12:46h

L'Ajuntament de Reus, a través de Reus Energia, ha enllestit les obres d'instal·lació de la planta fotovoltaica més gran de la ciutat fins al moment. Es tracta d'un sistema de pèrgola amb 1.736 panells solars de 550 W cadascun, que ocupen una superfície superior als 4.500 metres quadrats al dipòsit municipal de vehicles, ubicat al polígon AgroReus.

La instal·lació forma part, així, de la comunitat energètica ACEPAR (col·laboració publicoprivada entre Maser Grup-Setier, Ascensores Omega, Taller Baix Camp, Reus Serveis Municipals, Reus Energia, Reus Transport i REDESSA) i es preveu posar en marxa abans de finals d'any. Amb la construcció finalitzada, falta part del cablejat que connectarà les plaques amb els inversors i aquests amb l'estació transformadora, que ja es va instal·lar a mitjan juliol.

També, s'han fet les peticions internes perquè Endesa i Red Eléctrica Española donin resposta per tal de fer el canvi dels comptadors i poder connectar en els pròxims mesos. La nova planta tindrà potència pic de 950 kWp i 840 kWn de potència nominal, amb unaproducció màxima d'1.398.259 kWh anuals. La concessió demanial de l'ús d'aquest espai marca un període de, com a mínim, onze anys.

plaques solars diposit municipal reus nacio
Els més de 1.700 panells solars fotovoltaics tindran una potència pic de 950 kWp. Foto: Ajuntament de Reus

Les obres, que van finalitzar a principis d’agost i han tingut una durada d’uns sis mesos, han estat portades a terme per l’empresa Engel Energia i la inversió en la instal·lació ha estat d'1.191.712 € sense IVA, dels quals aproximadament el 55% seran subvencionats amb fons Next Generation.

Engegar la comunitat: gestió dels excedents

Des del passat mes de novembre, Reus Energia ja està proveint energia i facturant a l'Ajuntament i, un cop estigui completament connectada la nova planta fotovoltaica, la producció d'electricitat d'autoconsum permetrà abastir els socis de la comunitat energètica. L'empresa municipal en gestionarà els excedents, que es destinaran al consum d'edificis municipals i estaran en disposició d'entrar en compravenda per a les empreses del polígon.

Aquesta és una de les tres instal·lacions de titularitat municipal que formen part del projecte de comunitat energètica del polígon Agro-Reus (ACEPAR), que suposa una inversió de 4,4 milions d’euros dels quals 3,5 són subvencionables i 1,9 seran finançats amb la subvenció atorgada del Ministerio de Transición Ecológica i l’IDAE (Instituto para la Diversifciación y Ahorro de la Energía) procedents dels Fons Next Generation. El pròxim 31 de desembre del 2024 finalitza el termini per haver justificat el projecte i començar a rebre les subvencions.

daniel rubio regidor medi ambient reus energia sandra perez nacio
El regidor Rubio reivindica la producció de proximitat de l'energia neta i sostenible. Foto: S.P

Les altres dues instal·lacions municipals que formen part del projecte es troben a l’edifici de Mobilitat (130,1 kWp de potència pic) i a Redessa II (564 kWp de potència pic). El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha assenyalat l'aposta per la transició energètica com a objectiu d'aquesta iniciativa i el treball que s'està fent des de Reus Energia per esdevenir una comercialitzadora.

Reptes dels pròxims anys

En aquest sentit, les línies de futur comprenen acabar de tancar les connexions amb Endesa, desenvolupar les noves instal·lacions d'autoconsum de l'escola Rubió i Ors i REDESSA Tecnoparc, de cara al 2025 sumar REDESSA Cepid i els centres La Vitxeta i Pi del Burgar; en paral·lel, al projecte -en redacció- per instal·lar plaques fotovoltaiques a l'entorn del Cementiri General de Reus i a l'avantprojecte que s'està treballant per poder estudiar la instal·lació d'un hort solar en els pròxims anys.

"El principal repte és l'emmagatzematge", afirma Rubio perquè "no només es tracta de ser capaços de produir i autoabastir-nos, sinó tenir capacitat de guardar l'energia". És l'única estratègia viable per competir amb garanties i ser autosuficient davant un mercat de l'energia molt monopolitzat per unes poques empreses, que controlen els preus perquè l'electricitat sigui més cara quan no hi ha producció solar. Per fer-ho, caldran bateries de gran capacitat, que podria tenir una segona fase de creixement a la planta del dipòsit municipal de vehicles.

installacio plaques fotovoltaiques disposit municipal vehicles reus nacio
La nova instal·lació és la planta més gran de la ciutat, que fins ara corresponia a la de l'estació depuradora. Foto: Ajuntament de Reus

Amb tot, la finalitat de la comunitat energètica és proporcionar energia neta, produïda al costat de casa, de la qual se'n podran beneficiar empreses i particulars en un radi de 2 quilòmetres. De moment, queda limitat a AgroReus, però un cop s'activin els autoconsums compartits això serà també una realitat.

Reus Energia, la iniciativa municipal per a subministrar electricitat a l’Ajuntament i als equipaments públics, gestiona les instal·lacions solars fotovoltaiques de les escoles municipals, de l’IMFE Mas Carandell, la Biblioteca Xavier Amorós, el Gaudí Centre, el Mercat Central i el Pavelló Olímpic. 

Arxivat a