L’objectiu és millorar-lo energèticament i adaptar-lo al segle XXI, segons ha afirmat el rector Josep Pallarès. La URV preveu licitar el projecte d’obres la setmana vinent i començar a executar-les al juny, una vegada hagi acabat el curs. El termini d’execució serà de divuit mesos amb la voluntat que a principis del 2026, els 1.800 alumnes d’aquesta facultat puguin tornar a les aules. Fins llavors, la gran majoria es traslladaran a altres espais del campus Sescelades i un grup reduït al Seminari de Tarragona.
Les obres abordaran tant l'interior com l'exterior de l'edifici principal, amb millores en la distribució, aïllament de façanes, noves instal·lacions energètiques i eliminació de barreres arquitectòniques. Es preveuen canvis significatius a l'Aula Magna i altres espais per promoure-ne l'ús com a centre social i cultural per a la comunitat universitària i la societat en general.
La reforma també inclourà millores en la eficiència energètica, renovació de la xarxa de sanejament, sistemes de seguretat i mobiliari, amb un pressupost total de 7,2 milions d'euros finançat íntegrament per la universitat.
.jpg)
Es farà una reforma integral de l'interior i l'exterior de la facultat. Foto: TarragonaDigital
Adaptar la facultat al segle XXI
D'entre els canvis destacats hi ha la reforma de la sala de l'Aula Magna, l'espai més gran de la universitat capaç d'acollir esdeveniments amb gran afluència de públic.En aquesta remodelació, el pati de butaques, els espais auxiliars, els banys, el paviment de parquet, la il·luminació, la megafonia i la climatització seran totalment renovats. A més, s'establirà un accés independent de la facultat per permetre l'ús de l'Aula Magna sense necessitat d'obrir l'edifici.
Urbano Lorenzo, vicerector de Política Científica i professor del centre, ha expressat la voluntat que aquest espai esdevingui un centre social i cultural per a la comunitat universitària i, simultàniament, un lloc obert a la societat. Aquesta visió ha estat destacada durant la presentació del projecte, el qual ha estat concebut per Basterrechea Tejada Arquitectes.
Reubicació dels estudiants
Al juny d'aquest any, es desallotjarà l'edifici per començar les obres de reforma integral durant l'estiu. La planificació inicial preveu que aquestes s'allarguin fins al desembre del 2025, permetent el trasllat el gener del 2026 per reprendre l'activitat a l'edifici ja renovat al febrer. Durant aquest període, l'activitat docent de la facultat es mantindrà íntegrament presencial en altres espais del campus Sescelades i també del Seminari, tal com ha indicat el degà de la Facultat, Jordi Tous.Pel que fa a la docència, tots els primers cursos dels cinc graus i el doble grau en Educació Infantil i Primària es realitzaran a Sescelades. La major part dels altres cursos es distribuiran entre l'edifici Ventura Gassol, els aularis dels altres quatre centres del campus (ETSE, ETSEQ, Facultat de Química i Facultat d'Enologia), el CTTi i el pavelló.
Tanmateix, hi haurà tres cursos que es desenvoluparan íntegrament al Seminari Centre Tarraconense, que la universitat ha llogat per a la docència de tercer de Psicologia i el segon, tercer i quart curs de la doble titulació d'Infantil i Primària.
Durant aquest temps, l'edifici Ventura Gassol també allotjarà els despatxos del professorat i l'Oficina de Suport a la Gestió de Centres i Departaments. Un cop finalitzi aquest període de provisionalitat, es mantindran tots els despatxos i també algunes aules a aquest espai.