Un grup d'investigadors de l'Atenció Primària de l'ICS Camp de Tarragona i de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) ha creat una eina clínica que permet anticipar el risc cardiovascular en pacients més grans de 60 anys amb diabetis tipus 2. El sistema, basat en dades de seguiment de més de 5.500 pacients durant deu anys, es presenta com un arbre genealògic que sintetitza informació rellevant sobre la salut cardiovascular.
La diabetis tipus 2 és molt freqüent entre la població d'edat avançada i sovint va acompanyada d'altres afeccions com la hipertensió o el colesterol elevat, que poden derivar en complicacions greus com infarts, ictus o angina de pit. Aquesta nova eina permet identificar el risc que té cada pacient de patir aquests esdeveniments en els pròxims deu anys.
El model utilitza un sistema anomenat arbre de decisió CHAID, que estructura les dades segons variables com l'edat, la pressió arterial o els nivells de colesterol i glucosa en dejú. A partir d'aquests paràmetres, els pacients es poden classificar en grups amb diferents nivells de risc. Aquesta classificació facilita al personal mèdic la presa de decisions de manera àgil i adaptada a cada pacient.
A diferència d'altres calculadores menys precises per a la població gran, aquest instrument permet ajustar millor el tractament, intensificar els controls mèdics o fomentar canvis d'hàbits per reduir la probabilitat de complicacions.
L'estudi ha estat publicat a la revista científica BMC Primary Care, i posa a disposició dels professionals d'atenció primària una eina accessible i basada en dades reals del territori, amb l'objectiu de millorar la prevenció cardiovascular en pacients amb diabetis tipus 2.