Jornada a Tarragona per donar a conèixer diferents avenços de la Vall de l'Hidrogen

El Port de Tarragona ha acollit la jornada 'Fòrum 2023 de Projectes Vall H2 CAT', en el marc de la Setmana de l'Hidrogen - Catalunya Hydrogen Week

Publicat el 16 de novembre de 2023 a les 11:59
Actualitzat el 16 de novembre de 2023 a les 12:04
Aquest dimecres 15 de novembre, en el marc de Setmana de l'Hidrogen - Catalunya Hydrogen Week, es va celebrar la jornada 'Fòrum 2023 de Projectes Vall H2 CAT' per conèixer el desplegament industrial de l'hidrogen, les activitats d'innovació de la Vall, així com de l'àmbit empresarial i el desplegament de la mobilitat amb hidrogen.

La jornada, que va comptar amb la participació de més de 20 entitats, es va organitzar en quatre blocs: desplegament industrial de l'hidrogen, activitats i projectes dels agents científico-tecnològics de la Vall, Projectes d'I+D+I Empresarial i Desplegament Mobilitat H2.
 

Desplegament industrial de l'hidrogen

El primer bloc de la jornada es va centrar en experiències d'adopció de l'hidrogen en els  processos industrials amb ponències d'empreses amb centres de producció o d'arrel  catalana. Repsol va explicar el projecte que està desenvolupant per posar en marxa l'electrolitzador més gran de l'estat espanyol que donarà servei al clúster químic de Tarragona a partir de l'any 2026.

European Energy, una empresa amb seu a Roda de Berà, va explicar que ja posseeix els  terrenys per construir una planta de producció de metanol que entri en funcionament l'any 2027. El seu objectiu és aconseguir  finançament per poder iniciar les obres el més aviat possible.

Un dels darrers ponents d'aquest bloc, José Antonio Arévalo, de l'empresa Inovyn, va presentar un projecte local que de moment està aturat mentre es realitza la prospecció de  mercat per a la captació de clients.
 

Activitats i projectes dels agents científico-tecnològics de la Vall

El segon bloc de la jornada va versar sobre projectes científic i tecnològics impulsat des de  la Vall de l'Hidrogen de Catalunya. Els diferents ponents del bloc van exposar els avenços tecnològics al voltant de la producció, transport, consum o emmagatzematge de l'hidrogen. La Xarxa H2 Cat, membre de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya treballa com a ens impulsor per al coneixement i la valorització de les tecnologies desenvolupades en territori català.

Aquesta activitat té com a objectiu afavorir les Pimes catalanes amb eines útils perquè les empreses que treballen en processos i complements de producció d'hidrogen puguin donar el salt dins de l'economia catalana i convertir-se en pols industrials a nivell peninsular gracies a centres de recerca i tecnologia com EURECAT i la URV.
 

Projectes d'I+D+I Empresarial

El tercer bloc de la jornada va consistir en un recull d'experiències d'innovació, desenvolupament i inversió d'empreses catalanes en l'aplicació del vector energètic de l'hidrogen. Jordi Anglès, responsable comercial de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), va ser el primer ponent. El tècnic del Port va explicar el treballs de prospecció del mercat i de contactes fets per situar-se com un hub de l'hidrogen a la Mediterrània i a Europa.

També va donar a conèixer els treballs que l'APT està fent per posar en marxa experiències de transformació de maquinària portuària a l'hidrogen, especialment una locomotora i vaixells que presten servei dins del Port. 

Javier Lavernia de l'empresa tarragonina Tecnovelero, va presentar el cotxe 'Virante', un vehicle biplaça mogut amb hidrogen de disseny íntegrament tarragoní. 

Els representants de les empreses gironines QEVTech i Teisa van fer la posada de llarg del primer bus interurbà amb hidrogen de fabricació catalana.

Alberto Bucci, de l'empresa Jolt, una start up sorgida a l'entorn de l'ICIC va explicar que  s'han convertit en el referent en la fabricació d'elèctrodes destinats a la procés de  fabricació de l'hidrogen.

Teresa de la Torre, de l'empresa Sorigué, va destacar l'experiència de l'ús dels residus  urbans com a font de combustió per a la fabricació d'hidrogen. 

I finalment, Teresa Navarro, d'Indox Energy Systems, va presentar el projecte d'aquesta empresa de desenvolupament i optimització de l'emmagatzemament de l'hidrogen en condicions criogèniques i/o criocomprimides ( a 259 graus sota zero).
 

Desplegament Mobilitat H2

El darrer bloc de ponències de la jornada es va destinar a conèixer projectes concrets de desenvolupament de la mobilitat accionada amb hidrogen. En aquest sentit, van intervenir Joan Manrubia, gerent de l'EMT de Tarragona; Júlia Romeu, representant de l'empresa Air Productes – Carburos Metálicos; Jeffrey Doust, de Kopala International; i Jacobo Kalitovics, representant de TMB – Transports Metropolitans de Barcelona.

També va prendre part un representant d'FM Logistics Group, que es va centrar en l'aplicació de l'hidrogen en el transport de mercaderia.