Montblanc acull la 21a edició de Recercat amb conferències, debats i exposicions

L’Institut Ramon Muntaner vol fomentar la incorporació de joves a les jornades

  • Imatge de l'exposició del Rercercat a Montblanc -
Publicat el 08 de maig de 2025 a les 17:21
Actualitzat el 08 de maig de 2025 a les 17:22

La 21a edició de Recercat, les Jornades de Cultura i Recerca Locals dels Territoris de Parla Catalana, se celebra a Montblanc des d’aquest dijous dia 8 de maig fins diumenge dia 11. La iniciativa vol ser un punt de trobada entre els centres d’estudis locals i comarcals i els ateneus. Enguany hi participen 150 entitats d’Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i Catalunya i s’hi han inscrit més de 200 persones. “És l’esdeveniment més important de l’any perquè generem sinergies entre les entitats i fem visible tota la feina de recerca i dinamització cultural”, ha dit la directora de l’Institut Ramon Muntaner, Carme Jiménez, qui també ha destacat que volen arribar als més joves. La programació inclou conferències, debats, exposicions i presentacions de projectes.

La 21a edició del Recercat, amb el lema ‘Teixim comunitat cultural’, posarà el focus en el diàleg entre tradició i modernitat, així com en el diàleg intergeneracional. La seu principal serà l’espai de la fira, situat a l’interior d’una carpa a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. En aquest punt, s’hi trobaran les novetats editorials de recerca local i comarcal del conjunt de territoris de parla catalana i s’hi exposarà una mostra dels projectes més destacats dels centres d’estudis i ateneus. 

El convent de Sant Francesc acollirà les exposicions ‘Ateneus: arquitectures’, ‘Pedra sobre pedra’ i ‘El País Estellés, l’Estellés del país’. També serà l’escenari de la representació de l’espectacle ‘Anys 1.300... Teatralització de documents notarials’ i de l’entrega dels Premis Recercat, que enguany s’atorguen a l’Associació Cultural Baixa Segarra i a l’historiador i activista cultural valencià, Manel Pastor i Madalena -en la categoria de persona destacada-. El Museu Comarcal de la Conca de Barberà i l’església de Santa Maria seran altres punts que acolliran activitats, com conferències o exposicions. 

Entre les novetats d’aquesta edició destaca la incorporació de l’Espai Jove i l’Espai Connexions dins de la carpa, amb projectes vinculats a recerques recents i amb una zona habilitada per fomentar les relacions entre els centres, autors i projectes que es presenten enguany. “Volem incorporar la gent jove al món de la recerca local i comarcal, i del moviment associatiu, i per això, ja fa uns anys que treballem en aquest sentit i vam decidir que el Recercat tindria aquesta vocació d'arribar a la gent més jove”, ha afirmat Jiménez.

Per això, han creat espais de confluència amb el públic més jove. Un dels exemples és la incorporació d’un seminari dedicat al Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals (JIEL). El doctor en història i impulsor del II Congrés de JIEL, Carlos Moruno, ha explicat que aquest divendres faran una reunió de treball interna on assistiran els membres del comitè científic. “Aquesta és una de les principals característiques d'aquest projecte dels Joves Investigadors en Estudis Locals, que a més a més, aquest és el públic objectiu, però també és una activitat organitzada i en part liderada per aquest col·lectiu de joves”, ha destacat Moruno.  

L’impulsor del congrés també ha explicat que dissabte anunciaran la data i el lloc d’aquesta segona trobada. “Aquesta activitat va ser un èxit en la seva primera edició i esperem tornar a mobilitzar tot aquest col·lectiu d'investigadors joves vinculats majoritàriament a l'àmbit universitari i que tenen interès per fer recerca sobre l'espai proper i, en general, pel nostre territori”, ha afegit Moruno. Totes les activitats són obertes, excepte el seminari adreçat als coordinadors i representants del comitè científic del II Congrés de Joves Investigadors en Estudis Locals, així com diverses activitats orientades a acostar a cultura i la recerca local a l’àmbit educatiu, com per exemple, la sessió ‘Aprendre’.