
Representants de l’àmbit econòmic, acadèmic i polític de les demarcacions de Tarragona, Castelló i Tortosa s’han reunit avui a Peníscola per reivindicar la connexió ferroviària entre ambdues ciutats. Aquesta cita ha posat sobre la taula com a tema principal l’eix Castelló-Tortosa-Tarragona que, en aquest moment, encara circula en una única via ferroviària des de Vandellòs en direcció nord, i que és a l’eix central del Corredor del Mediterrani. Així doncs, la finalització de la xarxa central de tota la regió de l’Arc Mediterrani és estratègica i de vital importància per a l’economia del país i per poder complir els plans de transport europeus, que des del passat octubre del 2011 han declarat aquest eix com a prioritari en tot el continent.
Segons han informat des de l'Autoritat Portuària a Tarragona Diari, el diari digital de Tarragona, la delegació tarragonina que s’ha desplaçat fins a Peñíscola està formada pel president del Port de Tarragona , Josep Andreu; el president de la Diputació de Tarragona , Josep Poblet; el rector de la URV , Francesc Xavier Grau; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el tinent d’alcalde de Tarragona, Xavier Tarrés; el vicepresident de l’ AEQT , Joan Maria Garcia Girona; i els representants de les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa.
El president del Port de Tarragona ha fet una presentació dels objectius estratègics del Port de Tarragona i com la connexió d’ample UIC és bàsica per al desenvolupament econòmic de tot el territori i el nivell de competitivitat de les empreses que, cada cop més depenen de la seva capacitat de connexió amb els mercats internacionals.
Segons ha pogut saber Tarragona Diari, el diari digital de Tarragona, Andreu ha defensat que la connexió amb ample UIC amb França plantejada com a tercer fil es una solució provisional a la espera de la solució definitiva del Corredor del Mediterrani, però que possibilitarà generar una economia productiva molt positiva al nostre territori en aquest moments on hi ha 75.000 aturats.
Tots els ponents han defensat la idea que amb el Corredor del Mediterrani, els territoris per fi estaran connectats amb Europa i aquesta és la millor eina per gaudir de les mateixes oportunitats que la resta de països, i aconseguir un millor desenvolupament econòmic i social.
L’acte, al que ha tingut accès el Tarragona Diari, el diari digital de Tarragona, ha estat organitzat per l’Institut Vilallonga d’Economia i Empresa i vol servir per reivindicar la finalització de les obres en el tram del Corredor del Mediterrani entre les dues ciutats, que fa més de 20 anys que estan en marxa. En el mateix marc, s’ha presentat un estudi que posa de manifest les característiques econòmiques i sociodemogràfiques de la zona, on hi ha participat tècnics i experts acadèmics de les Universitats Jaume I i Rovira i Virgili; les Cambres de Comerç de Castelló, Tortosa, Reus i Tarragona; la Taula de la Sènia; el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Conselleria d’Infraestructures de la Generalitat Valenciana.
El president del Port de Tarragona viatja a Brussel·les per participar en una jornada sobre corredors ferroviaris
Per altra part, Josep Andreu, president del Port de Tarragona, participarà com a ponent en les jornades que organitza l’associació Ferrmed sobre corredors ferroviaris pesats, a Brussel·les, el proper 6 de març. En aquesta jornada també hi seran presents Sixte Cambra, president el Port de Barcelona; i Rafael Aznar, president del Port de València.
Els presidents intervindran en una taula rodona portuària en la que també hi assistiran el president de l’Espo, Santiago García-Milà; el conseller delegat del port d’Ambers, Eddy Bruynick; el responsable del Hinterland del port de Marsella-Fos, Fabianne Margail; i Victor Schoemakers, director internacional del port de Rotterdam.