Josep Poblet desobeeix Convergència i la majoria del Parlament

El president de la Diputació confirma que ha vetat el debat d'una moció impulsada per l'AMI i l'ACM de suport a la resolució de ruptura | El govern provincial presenta uns pressupostos que redueixen novament el deute financer

Publicat el 26 de novembre de 2015 a les 12:57
Actualitzat el 02 de març de 2024 a les 10:50

Jose Masdeu (PSC) i Josep Poblet (CiU), aquest dijous al matí a la Diputació de Tarragona en la presentació dels pressupostos. Foto: Josep M. Llauradó


«No vol dir que no es debatin mai, no es debatran ara». Aquesta és l'explicació que ha donat Josep Poblet per justificar el decret de presidència per tal d'evitar que tres de les quatre mocions presentades per la CUP constin a l'ordre del dia. Una d'elles, impulsada pel seu mateix partit, Convergència, mitjançant l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), en suport a la resolució I/XI del Parlament de Catalunya, anomenada també de ruptura. Poblet va consultar els textos presentats als serveis jurídics de la Diputació i encara no n'ha obtingut resposta, per la qual cosa prefereix esperar ja que la resolució es troba suspesa pel Tribunal Constitucional i, segons ha dit, «no vull comprometre aquest ens». Recordem que el també alcalde de Vila-seca ja es va abstenir en la votació d'adhesió a l'AMI, així com també està mantenint un pols amb la CUP per no deixar-los penjar una estelada al seu despatx.

Per tot plegat, va signar aquest dimecres 25 de novembre un decret que assegura que «atès que el ple del Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la impugnació, promoguda pel Govern de la Nació, de l'esmentada resolució, cosa que va produir la seva suspensió, es considera oportú ajornar la inclusió de la proposta presentada pels grups polítics ERC i CUP fins a disposar d'un pronunciament definitiu sobre la eva eficàcia i aplicabilitat». Segons ha explicat en roda de premsa aquest matí el mateix Poblet, «hi ha objeccions legals que es pugui debatre» i ha desmentit que el decret vagi en la línia de limitar les mocions presentades pels diferents grups al plenari. Tanmateix, aquesta mateixa moció ha estat aprovada a la Diputació de Girona, és previst que s'aprovi a la de Barcelona i també ha tirat endavant en diversos ajuntaments del país per iniciativa de Convergència.

Pel que fa a les altres dues mocions, també en el marc del procés sobiranista, com són pagar els tributs a l'Agència Tributària de Catalunya i fer front a la pobresa energètica, el decret detalla, en el cas de la primera, que s'ajorna el seu debat «fins al moment que es disposi de tots els elements de judici suficients, inclosos els corresponents informes d'intervenció i Tresoreria, per adoptar la decisió que escaigui» i, pel que fa a la segona, prefereixen esperar a conèixer com afectaria les competències d'assistència als municipis.

Presspost amb menys deute financer

El pressupost de la Diputació de Tarragona per a l'any 2016 és un pas més en el model de gestió econòmica iniciat l'any 2007, que es basa en la reducció de l'endeutament i dels costos interns de la institució, i l'optimització i millora dels serveis prestats al món local i a la ciutadania. De fet, l'índex d'endeutament de la Diputació de Tarragona s'ha reduït ja més de la meitat. Amb els comptes de l'any 2016 es preveu que s'amortitzin més de deu milions d'euros, fet que situarà el deute en en poc més de 40 milions d'euros.

El pressupost ascendeix a 150.480.000 euros, que suposen un increment del 4,70%. Així ho ha explicat aquest matí, en roda de premsa, el president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat del vicepresident primer, Josep Maria Cruset; el vicepresident segon, Josep Masdeu, i el diputat delegat d'Hisenda, Lluís Solé. La proposta es debatrà durant el ple de demà, 27 de novembre.
 

El govern de la Diputació ha presentat els comptes per al 2016. Foto: Josep M. Llauradó