L'escultor de Móra d'Ebre Julio Antonio (1889-1919), considerat el renovador de l'escultura a l'Estat al segle vint, protagonitza l'exposició "Julio Antonio - Stendhal, 1919-2019", oberta des d'aquest divendres al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). Però la majoria de les obres d'aquesta mostra temporal no són pas seves, sinó que han estat creades per dotze artistes actuals per commemorar els cent anys de la mort de l'autor morenc.
L'exposició, que es pot visitar fins al 21 d'abril, és un dels actes centrals d'aquesta efemèride, impulsada pel MAMT i amb activitats a Tarragona, Móra d'Ebre i Madrid, tres indrets estretament vinculats a la vida i trajectòria artística de Julio Antonio.
Comissariada per Blai Rosés, l'exposició té com a objectiu oferir una visió contemporània de l'obra de Julio Antonio a partir de creacions d'autors actuals, tots ells guanyadors del Premi Julio Antonio d'escultura d'ençà de 1989, any en què es commemora el naixement de l'escultor, fins a l'actualitat. Els artistes participants són Roger Caparó Ferrant (Riudoms, 1975), Miquel García Membrado (Barcelona, 1975), Àngel Pomerol Sànchez (Tarragona, 1961), Ester Fabregat (Tarragona, 1977), Federico Sancho Gómez (Madrid, 1979), Javier Muro (Pamplona, 1968), Ester Ferrando (Reus 1972), Salvador Juanpere (Reus, 1953), Albert Macaya (Barcelona, 1961), Eduard Valderrey (Barcelona, 1963), Manel Margalef (Amposta, 1963) i Josep Cerdà (Tarragona, 1954).
La inauguració, que es va celebrar divendres al vespre, va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin. Hi van participar, així mateix, el comissari de la mostra, i la directora del MAMT, Marisa Suárez, amb l'assistència dels autors i autores, del diputat de la Diputació Pau Ricomà, i de la tinent d'alcalde i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, Montserrat Pineda.
La mostra planteja una revisió de Julio Antonio transcorreguts cent anys de la seva mort, i permet comprovar com ha evolucionat i transmutat el fet escultòric en tot aquest període. "Julio Antonio - Stendhal, 1919-2019" es pot visitar de dimarts a divendres, de 10 h a 20 h; dissabte de 10 h a 15 h i de 17.00 h a 20 h, i diumenges i festius d'11 h a 14 h. Com sempre, l'entrada al MAMT és de franc.
Els actes commemoratius a l'entorn de la figura i l'obra de Julio Antonio van començar el passat novembre. D'aleshores ençà, s'han traslladat les despulles de l'artista i de la seva mare des de Madrid, on van morir, fins al cementiri de Móra d'Ebre, i s'ha presentat el llibre "Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després" (MAMT i Viena Edicions. Col·lecció Tamarit), coordinat per Antonio Salcedo Miliani.
A més de l'exposició ja en marxa al MAMT, també destaca el projecte de gamificació que es durà a terme aviat per difondre'n la seva obra, i més concretament el "Monument als Herois de 1811". Per la seva banda, i també amb el suport de la Diputació, l'Ajuntament de Móra d'Ebre treballa en la creació d'un espai museístic al municipi dedicat a Julio Antonio i a altres artistes.
Julio Antonio
Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, va néixer a Móra d'Ebre el 1889. Les seves primeres classes d'escultura les va rebre a l'Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l'escultor Feliu Ferrer Galzeran. Quan tenia 18 anys es trasllada a Madrid, pensionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d'aquest període a Madrid. Amb Miquel Viladrich Vila, munta el seu primer taller.
El 1908 modela la seva primera obra important "María, la gitana", on ja demostra la seva gran personalitat i trenca amb l'escultura pròpia de l'època. Després d'un viatge per Itàlia, torna a Espanya, i al poble d'Almadén (Ciudad Real) fa una sèrie de retrats anomenats "Bustos de la raza", on hi representa gent del poble. Dins els monuments que va realitzar destaca el de "Monument als Herois de 1811", situat a la Rambla Nova de Tarragona. Va ser un treball que li va durar anys, des de 1910 fins a la seva mort, l'any 1919, i no es va inaugurar fins al 1931. La seva darrera obra per encàrrec va ser el "Mausoleu Lemonier" (1916/1919), un monument funerari que va adquirir la Diputació de Tarragona, actualment al fons del Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT). Julio Antonio va morir als 30 anys a causa de la tuberculosi.
«Julio Antonio - Stendhal, 1919-2019», una exposició per recordar l'obra de l'escultor
Es pot visitar al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona.
Ara a portada
-
Política Tarragona adjudica el nou contracte de la brossa a Urbaser: divisió total al plenari Antonio Ramos Llauradó
-
Política La nova ordenança de terrasses de Tarragona entrarà en vigor en les pròximes setmanes TarragonaDigital
-
Societat Els nivells de reverberació a l'escola Prat de la Riba de Reus superen els llindars recomanats TarragonaDigital
-
Política Cambrils destinarà un romanent de 7 milions d'euros a sanejar el deute i garantir l'estabilitat TarragonaDigital
-
Societat Augmenta l'incivisme i la brossa llançada incorrectament a l'Espluga de Francolí TarragonaDigital
Publicat el 27 de gener de 2019 a les 09:00
Et pot interessar
-
Societat Tarragona celebrarà una missa en record del papa Francesc
-
Societat Localitzen a Valls les restes de la ciutat ibera de Kissa, «la petita Pompeia de Tarragona»
-
Societat Creu Roja selecciona 90 socorristes per treballar a les platges de Tarragona durant aquest estiu
-
Societat Tarragona torna a posar en marxa el procés per trobar un gerent de promoció econòmica