
Imatge virtual dels complexos turístics integrats. Foto: TarragonaDiari.cat
Representants de Junts pel Sí i de la CUP han començat a abordar aquest dimecres els temes més espinosos de la negociació com la gestió d’ATLL o el projecte BCN World. Segons fonts pròximes a la negociació, s’està analitzant el marge legal que hi ha en cada projecte i els costos econòmics que suposaria modificar aquestes operacions però encara no s’ha entrat en la fase de prendre decisions. Tot i així, les dues parts valoren positivament la reunió que aquest avui han celebrat al Parlament i que s’ha allargat tot el matí. Sobre els concerts educatius, les dues parts donen per fet que no s’arribarà a una concreció, tot i que la proposta inicial de Junts pel Sí apostava per retirar-los quan caduquin en el cas dels centres d’educació que segreguen per sexes.
Les propostes de la CUP que recull el document «Fil a l’agulla» incloïen la retirada de projectes com el VISC+, el Consorci Sanitari de Lleida, Aigües Ter-Llobregat (ATLL) o el projecte de BCN World.
En les últimes reunions que s’han celebrat, també s’han tractat qüestions com la hisenda pròpia i els negociadors asseguren que sobre aquest tema les converses han anat bé. De fet, Junts pel Sí ha detectat un canvi en l’actitud dels negociadors de la CUP i ara els veuen amb més predisposició per l’acord. En els últims dies de campanya, Democràcia i Llibertat ja no dirigeix els missatges cap a la CUP quan, en canvi, durant els primers dies el candidat Francesc Homs s’hi va referir en diverses ocasions de manera molt crítica. Tanmateix, des de la formació de l'esquerra independentista s'ha volgut rebaixar les expectatives «lamentant l'ús partidista a la recerca d'un acord» coincidint amb la campanya del 20-D.
Concerts educatius
Les dues parts de la negociació donen per fet que la qüestió dels concerts educatius no quedarà concretada en l’acord amb què es treballa. Tot i que aquest tema apareixia en la proposta inicial de pla de xoc de Junts pel Sí que es va fer pública el passat 4 de desembre. Concretament, el text de la proposta feia referència a «garantir que es retirin els concerts educatius-quan caduquin- als centres d’educació no mixtos i no atorgar-ne de nous en aquests casos».
Però, tot apunta que aquest redactat no apareixerà en un possible preacord. El mateix candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimarts en el cara a cara amb el cap de llista d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que l’acord en educació amb la CUP es basa en el respecte a les competències i als consensos amb la comunitat educativa, tal com estableix l’annex de la resolució independentista aprovada pel Parlament. Segons Homs, aquest redactat significa que preval la LEC, una llei que no estableix reduir concerts educatius a escoles que segreguen per sexes.
Tanmateix, la CUP ha manifestat la «preocupació» per les declaracions que han fet alguns representants de Junts pel Sí en aquesta qüestió. La CUP ha alertat «que són informacions distorsionades i fins i tot falses». «Ens preocupa el contrast entre les expectatives que s'estan generant a nivell mediàtic de l'assoliment imminent d'un acord i la realitat d'unes converses en què és complex d'avançar», han assenyalat en un comunicat.
Pla de xoc entre 250 i 300 milions
Junts pel Sí calcula que el pla de xoc que es pugui acabar acordant amb la CUP tindrà un pressupost d’entre 250 i 300 milions d'euros. I aquestes mateixes fonts, recorden que CiU i ERC ja van acordar a través d’un annex als pressupostos del 2015 una inversió de 100 milions en polítiques socials.