La vida ha canviat per a Kenneth Martínez (PSC), convertit per la força dels vots i per la negociació dels pactes, en alcalde del Vendrell. El consistori, dirigit els últims vuit anys per un economista, és ara sota la direcció d’un historiador al capdavant d’un executiu fet de regidors amb poca experiència política i ideologies diverses.
-En que canvia la feina d’un regidor quan esdevé alcalde?
La principal diferencia és que abans, les coses realment transcendents de la feina de la regidoria , les consultava amb l’alcalde. Ara soc jo qui ha de prendre decisions, moltes, de manera constant, i això implica una gran responsabilitat. I que consti que jo no soc controlador. El nostre és un equip de govern sense experiència en la gestió municipal, i he d’estar al cas de moltes qüestions.
-Vuit anys sent regidor amb Martí Carnicer d’alcalde, quin ha estat l’aprenentage?
Martí Canicer ha estat el que jo anomeno un alcalde de manual. O sigui, que parava la mateixa atenció i dedicació a temes rellevants com el pressupost de l’Ajuntament -en temps econòmicament molt complicats- que a qüestions en aparença menors, però molt importants per a les persones que les plantejaven. Tot el que afectava al Vendrell era igual d’important per a ell.
-Sorpresa per resultat electoral?
Tot plegat era una gran incògnita, per a tots, també per a mi. Jo era un candidat prou conegut, després de vuit anys de regidor. Estava i estic convençut que el nostre era i és el millor projecte pel Vendrell i que comptava i compto amb el millor equip de persones per tirar-lo endavant. Es donava la circumstància que era el candidat amb més experiència a l’Ajuntament, però ni el més jove ni el de més edat. Vaig tenir clar que la llista havia de ser plena de gent més jove, encara que no tingués experiència en política. Els canvis reals generen il·lusió. El nostre slogan, el nostre equip i el nostre projecte eren coherents i anaven de la mà.
-Una descripció del nou ple municipal?
El nou ple del Vendrell té més nivell polític que els d’anteriors mandats. Tots els regidors de tots els partits, un per un, són gent més preparada, amb més coneixements, i encara que molts no havien fet política a les institucions, la majoria són persones amb un important bagatge de formació i professional.
Tot plegat fa que el nivell de les propostes i del debat al ple sigui més alt. Això és un benefici per la ciutat. Una oposició exigent marca també l’exigència del govern, això és d’agraïr, genera un rendiment municipal superior. Però no hem d’oblidar mai que els electors van fer fora de l’Ajuntament grups polítics que posen en dubte els valors democràtics, és una gran noticia.
-Quin missatge envien els pressupostos del 2020?
Els pressupostos diuen que som en una nova etapa després d’un llarg temps d’enormes dificultats. Al final d’aquest any l’Ajuntament recuperarà l’autonomia financera completa, aquest és un fet molt rellevant, d’ençà que des del 2012 s’havia de funcionar sota els paràmetres del Pla d’ajust. Tot això havestat possible gràcies al sacrifici dels ciutadans, que pagant els seus impostos, han fet possible la sortida del pou. És un èxit col·lectiu, hem d’estar molt orgullosos de nosaltres. Ara, amb modèstia i humilitat, podem tornar a invertir. Ho hem de fer de manera clara i efectiva. No hem recuperat encara la total normalitat, però som en el bon camí. Un exemple del que explico és l’acte inaugural de la capitalitat cultural, de nit, el mes de gener, a l’aire lliure i amb la plaça Francès Macià plena de gom a gom. La ciutadania és també un estat d’ànim, un termòmetre d’autoestima. Aquest era l’objectiu de la festa i de l’himne. Recuperar l’orgull de ser del Vendrell.
-Com afecta la situació política catalana a la política local vendrellenca?
En aquest moment no la distorsiona. Cal entendre que tothom te la seva ideologia, però entrar en el debat polític local és una altra cosa. Som tots a l’Ajuntament perquè volem fer un Vendrell millor. Durant el passat mandat hi havia al ple un excés de dogmatisme amb qüestions que ultrapassaven l’àmbit local. Ara no, tots plegats estem fent bona feina, estem fent política, i del retorn de la política ens hem de felicitar.
-Un objectiu concret especialment rellevant de la gestió municipal? Un de general?
La meva il·lusió personal es veure convertit en realitat el projecte Feder de reforma del nucli de Coma-ruga. És un projecte realment transformador. Serà molt gratificant veure i gaudir del canvi. Som conscients que el Vendrell són els seus 36 quilometres quadrats. No podem creixer sense dignificar tot el terme municipal. No podem permetre que hi hagi vendrellencs que se sentin abandonats pel seu ajuntament.
Volem una ciutat que ens faci sentir orgullosos de formar-ne part.,de crear vida social i que aquesta sigui enriquidora. Per això fan falta carrers en condicions, transformació urbana i aspectes emocionals. La societat ha de sentir orgull, poder proclamar Jo visc al Vendrell! I per aconseguir-ho tenim el deure d’incorporar a aquest sentiment els 35.000 vendrellencs. No es pot fer una ciutat, ni un pais deixant de banda la meitat del territori, ni la meitat de la gent.