"A l'hivern del 2020 ja tindrem la calor de proximitat a aquests municipis". Amb aquesta afirmació és com el president de la Diputació, Josep Poblet, afirma que el projecte serà un èxit i alhora molt necessari per al futur. El màxim representant de l'ens també remarca que amb el projecte "Xarxa de Calor de Proximitat" es vol "incrementar la participació i conscienciació progressiva" d'altres municipis. Segons ha avançat, hi ha una dotzena de municipis més que s'han interessat per aquesta iniciativa i que el feedback és molt positiu.
L'objectiu del projecte és promoure l'ús de la biomassa forestal com a font d'energia. A través d'aquest producte, es vol animar als municipis tarragonins que implantin les calderes i xarxes de calor en els equipaments municipals per a aprofitar aquesta energia. A banda, també es vol reduir el risc d'incendis forestals. Un altre dels beneficis d'aquesta proposta és que redueix un 77% la despesa energètica dels equipaments municipals.
Imma Costa, alcaldessa del Montmell i diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, ha afegit que també es busca treure de les instal·lacions públiques les energies fòssils i optar per les renovables.
Carles Luz, alcalde de Gandesa, en representació dels municipis que signen el conveni amb la Diputació de Tarragona per promoure l'ús de la biomassa local, ha apuntat que aquest projecte servirà també per a gestionar de manera més eficient els recursos de cada zona i alhora generarà emprenedoria i que comportarà la creació de llocs de treball.

Quim Nin, Imma Costa, Josep Poblet i Carles Luz en la presentació del nou projecte Foto: Jonathan Oca
Les calderes són el motor
La iniciativa, que ja s'ha implantat a altres zones de Catalunya, preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor per produir energia tèrmica a partir de la biomassa. El combustible, segons han explicat des de l'ens supramuncipal són les estelles de fusta procedents de boscos locals.
Una caldera serà l'encarregada d'escalfar l'aigua que es conduirà per unes canonades, connectades als sistemes de calefacció dels equipaments municipals, que serà per on es desprengui la calor.
El president Poblet ha manifestat que durant el 2019 es portarà a terme la licitació de les obres perquè entri en funcionament aquesta nova font d'energia i que els equipaments municipals ja han de poder gaudir-ne de cara a l'hivern de l'any vinent, que és el termini fixat pel fons FEDER perquè entri en funcionament.
El finançament
El projecte que lidera la Diputació de Tarragona té un pressupost d'uns 2,2 milions d'euros i està cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). La Unió Europea, amb aquest ajut, finança el 50% de la iniciativa, mentre que l'ens supramunicipal i els municipis que hi participen aporten un 25%.