La calor extrema porta alguns viticultors del Priorat a veremar de nit

Tot i confiar que el canvi de temps arribi aquesta setmana, la passada es van adoptar mesures com aquesta

A diverses vinyes de la comarca s'ha pogut veure la llum dels frontals els darrers dies
A diverses vinyes de la comarca s'ha pogut veure la llum dels frontals els darrers dies | Cedida
28 d'agost del 2023
Les temperatures i, sobretot, la sequera d'aquest estiu ha convertit la campanya de la verema en una de les més complicades de les últimes dècades. Les previsions són que es pugui perdre un 30% de la producció, i es temen efectes a llarg termini. El canvi de temps d'aquest cap de setmana pot obrir una finestra d'oportunitat per pal·liar la situació, però els cellers encara no poden respirar tranquils mentre no es mantingui la tendència.

La calor de les darreres setmanes ha portat, a algunes vinyes del Priorat, escenes inusuals, com veure veremar de nit i matinada. Són diversos els productors que han optat per aquesta dràstica mesura per fer front a la situació que s'ha viscut al tros durant el dia. La setmana passada, de fet, no era estrany veure les llumetes de les llanternes i els frontals ballant als costers de la comarca.

Un d'aquests productors és Giol Porrera, de la DOQ Priorat, un celler familiar que, dimarts passat, va optar per començar la jornada a les quatre de la matinada. Jonàs Macip Simó explica que "amb les previsions que hi havia no vèiem altra solució, només podem veremar les hores que no toqui el sol al tros". "El primer raïm que collim nosaltres és el verdiell, que és una varietat autòctona del Priorat, molt minoritària i molt primerenca", afegeix.
 

La calor porta alguns cellers a veremar de matinada

És per això que no podien deixar passar uns dies esperant com evolucionava la temperatura. "La previsió de calor i la que ja havia fet el cap de setmana passat havien fet pujar el grau, havíem de veremar", exposa. Així doncs, "no vam veure cap altra manera de fer-ho que no fos de nit, i ens hi vam posar a les quatre".

Igual que el celler, la mà d'obra és familiar, tot i que compten amb la implicació d'algú més. En total són unes set persones les que, els darrers dies, s'han aixecat a les tres de la matinada per posar-se a la feina a les quatre. "Aquests dies han anat bé, però esperem que s'acabi la calor i puguem tornar a fer un horari normal", admet Macip.
 

Frontals i llanternes s'han pogut veure de nit i matinada a diverses vinyes del Priorat Foto: Cedida


Confia, també, que la pluja que pugui caure aquests dies compensi la "calor extrema" viscuda darrerament. "No ens imaginàvem que pogués passar; a la falta d'aigua dels dos darrers anys s'hi suma un cop de calor extrem en un moment en el qual la vinya s'aguanta amb pinces", resumeix. Aquest estiu especialment, afegeix, "ens sorprenia la resiliència de la vinya tenint en compte que havia plogut tan poc".

Resignats a haver-se d'adaptar a la calor veremant de matinada, Macip apunta que "a la nit ens trobem amb moltes sensacions diferents". Fins ara no era estrany arribar a les vinyes quan el dia tot just començava a clarejar. Enguany, però, han vist sortir el sol mentre collien el raïm.
 

La sequera pot comportar un 40% menys de producció

Amb la part de raïm que han collit fins ara ja han constatat que, enguany, "el gra és molt petit". Això evidencia que, "encara que semblés que la producció podria ser normal, a l'hora d'anar-lo a collir, la pèrdua per culpa de la sequera és molt alta". Després de la primera setmana de verema, a Giol Porrera calculen que "ens enfrontem a un 40% menys de collita".

Les onze hectàrees de vinya que tenen solen fer uns 30.000 quilos de raïm l'any, "i enguany estarà molt per sota". De fet, en una campanya normal vinifiquen entre un 15% i un 20% del raïm que cullen, i venen la part principal de la producció a altres cellers del Priorat. Enguany aquesta proporció podria canviar en benefici del seu propi vi, precisament per compensar la falta de producció per la sequera.