La Cambra de Tarragona participa en l'informe sobre la indústria

El conjunt de Cambres de Catalunya es reuneixen per elabrorar un monogràfic dedicat a aquest sector

Publicat el 26 de juliol de 2013 a les 18:04
\"\" Consell de Cambres de Catalunya amb Artur Mas i Felip Puig.El primer per la dreta és el presinde tde la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló  Foto: Cambres

El sector industrial liderarà la sortida de la crisi a Catalunya i el canvi de model econòmic que se'n derivarà. Aquesta és una de les principals conclusions de la Memòria Econòmica de Catalunya 2012, que elabora el Consell General de Cambres de Catalunya i que s'ha presentat aquest matí a la Casa Llotja de Mar. La publicació, que s'elabora des de l'any 1965, inclou un monogràfic sobre la indústria que identifica les seves potencialitats i aporta punts de vista en el disseny de la política industrial a Catalunya. 
 
A l'estudi de les 13 cambres de comerç de Catalunya s'analitzen els 10 principals factors de competitivitat de la nostra indústria: infraestructures de transport; sòl industrial; energia; regulació administrativa; finançament; fiscalitat empresarial; capacitat innovadora; formació industrial; estructura empresarial, i costos laborals unitaris. 
 
Les quatre fortaleses del sector industrial que es destaquen a l'informe són: 
  • L'efecte vertebrador que té sobre la resta de l'economia, principalment els serveis. El 2012 la suma de la indústria i els serveis a la producció, altrament coneguda com a "nova Indústria", representa el 65,2% del VAB total de l'economia catalana, un dels percentatges més elevats de la UE. És, sens dubte, el principal sector generador de riquesa a Catalunya. 
  • És protagonista en el procés d'internacionalització. Actualment, el 75% de les empreses industrials catalanes exporten i, a més, el 75% de les exportacions són béns industrials. 
  • És el principal sector innovador. Les indústries radicades a Catalunya van realitzar el 64,3% del total de la despesa privada en innovació. Així mateix, un 34,1% de les empreses són innovadores, un percentatge molt superior al de la resta de branques d'activitat. 
  • És el sector que més contribueix a l'augment de la productivitat de l'economia catalana. A Catalunya, la indústria té una productivitat que és gairebé un 35% superior a la del conjunt de l'economia. A més, és el sector que ha registrat un major augment de la productivitat des de l'inici de la crisi, situant-se per sobre del nivell mitjà a Europa i a Espanya. 
Els principals objectius que haurien de marcar el full de ruta de la política industrial són: 
  1. Recuperar part del pes econòmic que la indústria catalana ha perdut des de finals dels noranta (des del 21% del VAB1 el 2012 fins al 30%, que és el nivell que tenia a mitjans dels 90). 
  2. Augmentar el nombre de pimes exportadores i el volum d'exportació per empresa. 
  3. Incrementar l'esforç en innovació del sector industrial fins a equiparar-lo amb la mitjana europea. 
Per tot això, "el principal repte que tenim com a país és crear un sector manufacturer fort, recuperar els valors econòmics i socials associats a la "cultura industrial" i prestigiar el sector industrial català dins i fora de les nostres fronteres", ha dit avui el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, en la presentació de la Memòria. 
 
A més, Catalunya ha d'aprofitar el canvi impulsat des d'Europa amb l'Estratègia 2020, que torna a situar la política industrial com a eix de les polítiques de competitivitat de la UE, per situar la seva indústria en un sòlida posició competitiva. 
 
Les política industrial de les "5 Efes" que proposen les cambres
La indústria està fent un important esforç d'ajustament per millor els factors "interns" de competitivitat (tecnificació, reducció de costos laborals i no laborals, etc) Però falta que també millorin els factors "externs" de competitivitat (costos energètics, de transport, millora de la regulació, fiscalitat, entre d'altres). Per això, les cambres de comerç demanen una política de les administracions públiques clara i decidia en favor de la indústria basada en cinc eixos, que anomenem les "5 Efes" de la indústria: 
 
Finançament
La situació financera de les empreses industrials és més sanejada que la de la resta de sectors econòmics perquè no va fer un ús abusiu del crèdit durant el període expansiu, però està patint la restricció creditícia de forma similar al conjunt de l'economia, i això està provocant la destrucció d'una part del teixit productiu que trigarà dècades en recuperar-se. S'haurien de prendre mesures urgents per afavorir que el finançament de les empreses industrials, fonamentalment de les pimes, que són les que tenen més dificultats i de les que depenen la sortida de la crisi, perquè són les grans protagonistes de l'exportació catalana. 
 
Fiscalitat competitiva
La mesura més efectiva per afavorir la millora de la competitivitat dels productes nacionals a l'estranger seria una reducció de les cotitzacions socials a la Seguretat Social que permetés compensar en part l'augment de la fiscalitat indirecta que s'ha produït recentment. Cal tenir en compte que les cotitzacions socials que paguen les empreses a Espanya són elevades i que països competidors directes de Catalunya com Alemanya les han baixat. 
 
Facilitats per fer tràmits, per créixer, per exportar i importar, per obrir i per tancar, etc
La indústria és el sector econòmic que suporta uns costos econòmics més elevats per la sobreregulació. Les cambres catalanes consideren que ha arribat el moment d'elaborar una nova llei òmnibus que doni continuïtat a la política de simplificació que va iniciar l'actual Govern el 2011 i que s'aprofiti per fer-la extensiva a l'administració local. "La simplificació és una carrera de fons llarga i amb molts obstacles, però és necessari córrer-la si volem ser una economia competitiva", ha dit el Sr. Pere Casals, president de la Cambra de Manresa i de la Comissió d'Indústria del Consell de Cambres. 
 
Formació Dual 
Catalunya ha d'impulsar, amb la col·laboració de les cambres, el model d'FP dual que tants bons resultats ha donat a Alemanya, on més del 60% de la totalitat dels joves alemanys entre 16 i 24 anys opten per aquest model que es basa en un alternança entre formació a les escoles professionals (1 o 2 dies) i pràctiques remunerades a empreses (3 o 4 dies). 
 
Ferrocarril 
El transport ferroviari de mercaderies ha de tenir a Catalunya una quota similar a la mitjana dels països europeus, tot reforçant el Corredor Mediterrani. Avui les empreses industrials catalanes prioritzen sobretot una bona connexió de transport logístic amb Europa i amb la resta del món, atès que el 53% de la seva producció va destinada al mercat internacional i aquest és el mercat que més creixerà en el futur.