La CGT de Tarragona, denunciada per frau fiscal, pagaments en negre i falsificació de balanços econòmics

La situació, després de pagar més de 70.000 euros a l'Administració, ja s'està regularitzant | Ermengol Gassiot ha reconegut les irregularitats que s'han produït i ha assegurat que s'estan corregint | Aquest diari ha tingut accés a les dues denúncies registrades a l'Agència Tributària i a Inspecció de treball

Publicat el 18 de maig de 2017 a les 14:01
La Intercomarcal del sindicat de la CGT a Tarragona està vivint moments convulsos des de fa uns mesos. Unes denúncies a l'Agència Tributària i a Inspecció de treball han aixecat polseguera en aquesta organització anarquista. En l'assemblea celebrada el mes de desembre del 2016 el Secretariat Permanent (SP) va dimitir en bloc i es va crear una gestora amb la intenció de tornar a redirigir el sindicat a la capital del Tarragonès.

Ermengol Gassiot, secretari general a Catalunya del sindicat, ha reconegut en declaracions a NacióTarragona que "hi ha hagut una sèrie de coses que no s'han fet bé i que ara s'està regularitzant la situació". Aquestes "coses" serien frau fiscal, pagaments en negre i falsificació de balanços econòmics, segons les denúncies a les quals ha tingut accés aquest diari.

Gassiot assegura que després de detectar les irregularitats es va crear la gestora i "per voluntat pròpia" van decidir que acudirien a l'Agència Tributària i a Inspecció de treball -amb tota la documentació- per tal de fer-los coneixedors de la situació del sindicat. El pas el van fer a mitjans de gener. Posar al dia aquestes "irregularitats" ha costat més de 70.000 euros i el gruix econòmic s'ha pagat durant el mes d'abril d'enguany.

El dirigent sindical afirma que quan van decidir solucionar les irregularitats, cap al desembre, no hi havia cap denúncia contra el sindicat. Tanmateix, les denúncies van ser entrades a registre de l'Agència Tributària i d'Inspecció de treball els dies 7 i 21 d'octubre del 2016, respectivament, dos mesos abans que es "convidés" a l'SP a dimitir per constituir la gestora que havia de solucionar la gestió.

Els pagaments en negre, l'IVA i els balanços fiscals

"Hem fallat en desconèixer la situació que hi havia fins ara", ha dit el dirigent. Aquesta afirmació dista del que es detalla en les denúncies, en les quals s'exposa que l'SP és coneixedor de tot i que en les assemblees i també per part dels treballadors, en més d'una ocasió, s'havia demanat regularitzar els pagaments de l'IVA, deixar de pagar en negre, declarar tots els beneficis i fer factures.

Segons Gassiot, els advocats contractats pel sindicat percebien 14 nòmines anuals, de les quals una part es cobrava en "B". "Aquesta situació ens desagrada molt" però "és fruit d'un acord verbal entre ambdues parts -empleats i sindicat-" ha expressat. En aquest sentit, ha afegit que fins ara "no hi ha hagut cap requeriment per part dels treballadors perquè no fos així".

Aquesta situació és exclusiva de la Intercomarcal de Tarragona, ja que és l'única que disposa de servei jurídic contractat directament. Segons Gassiot, el més habitual és fer algun conveni amb advocats perquè prestin serveis pel sindicat.

Per altra banda, en referència als balanços fiscals, a petició de membres de l'assemblea es va fer arribar uns comptes en els quals, segons ha pogut saber aquest digital, no encaixarien les despeses i els ingressos, ja que no hi hauria un control de tots els balanços. Segons les denúncies, els comptes no coincideixen perquè no hi ha factures, rebuts ni els documents necessaris per poder fer el control necessari i alhora, el desglossament correcte dels números del sindicat ubicat a la tercera planta de l'edifici de l'antiga Facultat de Lletres.  

En aquest sentit, Gassiot ha reafirmat que tot s'està regularitzant i després que el sindicat hagi pagat els deutes amb l'administració -i la més que probable sanció- descarta fer una auditoria externa per tal de conèixer realment les xifres que es mouen en el sindicat i l'estat de la gestió que ha fet l'SP sortint i l'anterior a aquest. Una auditoria "suposa una important quantitat de diners", ha dit el secretari general, qui també ha afegit que "si l'assemblea de la intercomarcal decideix que cal fer-la, es farà".

El mateix dirigent apunta que no s'ha reclamat a la comissió de garanties perquè actuï en aquest cas i la participació de la CGT Catalunya "ha sigut proactiva". En aquest sentit, fonts internes del sindicat han explicat a NacióTarragona que membres de l'assemblea –no de l'SP- van reclamar que actués l'esmentada comissió però se'ls va informar que havia sigut dissolta, feia poc, perquè la formaven tres persones i dues d'aquestes van dimitir del seu càrrec. Aquesta situació deixava Gassiot com a màxim representant de la comissió de garanties.
 

El sindicat CGT està ubicat a la tercera planta de l'edifici de l'antiga Facultat de Lletres de Tarragona Foto: Jonathan Oca


Responsabilitats: qui ho paga tot això, els treballadors o els dirigents?

El mateix dirigent apunta que algunes irregularitats vénen provocades per un canvi en la legislació que desconeixien, els quals obliguen als sindicats amb assessoria fiscal contractada a fer la declaració a l'Administració.

"Ara hem fet passos cap a fora per arreglar la situació però cal fer-los cap endins" ha dit Gassiot, qui ha afegit que "estem valorant les responsabilitats que tenen els advocats -treballadors- en tot això". Aquesta pràctica es porta fent almenys des de fa deu anys i el secretari general a Catalunya en cap moment considera que els sindicalistes que hi havia al capdavant de l'últim SP i dels anteriors tinguin responsabilitats. El dirigent considera que "això ho hauria de decidir una assemblea".

Per la seva banda, membres de la gestora asseguren que ja està tot regularitzat i que s'ha arribat a aquesta situació per "desconeixement" de la normativa que apuntava Gassiot.