La comunitat musulmana reclama compromís institucional per posar fi a la discriminació de la dona amb hijab

La Joventut Multicultural Musulmana de Tarragona denuncia que es veuen perjudicades en el món educatiu i en el laboral pel fet de portar el mocador

Publicat el 15 de novembre de 2018 a les 10:00
L'Associació Joventut Multicultural Musulmana de Tarragona reclama a l'Ajuntament de Tarragona que hi hagi compromís i actuacions per posar fi a la discriminació de la dona que porta el hijab i demana que garanteixi l'accés a l'àmbit educatiu i laboral de la ciutat. Yassir Zine Zine, portaveu de l'associació, ha destacat que en tres anys, tenen coneixement d'almenys una vintena de casos de discriminació a les dones i noies que porten el mocador.

Fátima Lmakhrout, membre de l'associació, ha explicat que un d'aquests casos, el qual va passar en un institut de la ciutat mentre s'estaven portant a terme unes pràctiques de l'àmbit sanitari. Lmakhrout ha detallat que una noia no va poder participar-hi per portar el mocador. L'excusa, segons la jove, va ser que des de l'institut se li va dir que "l'estaven preparant per al món laboral".

Aquesta situació, viscuda en l'àmbit que és responsabilitat del Departament d'Ensenyament, "és intolerable", ha lamentat i ha afegit que "aquesta pràctica de discriminació que existeix al món laboral cap a un col·lectiu no s'ha d'aplicar en el món educatiu, sinó que s'ha de lluitar perquè no passi". En una empresa privada, "és comprensible que passi, m'ha passat a mi mateixa però, no és permissible que passi a Ensenyament", ha etzibat. A propòsit d'això, ha denunciat que moltes joves deixen els seus estudis a causa de la discriminació a les aules.

Lmakhrout apunta que es vulnera el dret a la formació professional d'aquestes dones perquè per continuar estudiant es veuen obligades a treure's i si s'hi neguen, pateixen una penalització en les seves qualificacions. Això vol dir, que també s'estan violant dues llibertats, la religiosa i la del dret a l'educació. "Per fer voluntariat sí que et deixen portar-lo però a l'hora de treballar no", ha etzibat.

"En l'àmbit professional passa el mateix", ha expressat Zine Les dones que no accepten treure's el hijab no poden accedir al lloc de feina i si ho fan, anul·len la seva identitat. En aquest sentit, destaca que no es té en compte la formació de la dona musulmana -estudis superiors-, sinó que és descartada pel fet de portar el hijab.

La moció que es debatrà al plenari 

Aquesta associació, formada per joves musulmans que vetllen per facilitar el desenvolupament de la seva identitat així com apropar l'Islam a la societat catalana, presenta una moció -assumida de moment per la CUP- que es debatrà en el ple demà, en la qual demanen que l'Ajuntament es comprometi a lluitar contra la discriminació de la dona musulmana, com a prioritat política, destinant-hi recurs i elaborant campanyes d'informació i conscienciació.

Que l'Ajuntament assumeixi la responsabilitat de vetllar perquè cap institució pública de Tarragona discrimini cap dona per portar hijab, i així es garanteixi que tinguin les mateixes oportunitats laborals i educatives que les que no en porten.

I també reclamen que el consistori insti el Govern a vetllar per a la igualtat de tracte i la no discriminació del col·lectiu.

Des de l'associació apunten que cal que les institucions promoguin activitats i ofereixin espais i recursos necessaris que garanteixin el desenvolupament personal i professional de la dona, i denunciar situacions de discriminació pel fet de portar el hijab.

Consideren que també és necessari que es creï un punt d'atenció, on les dones musulmanes que porten el hijab puguin acudir-hi en cas que es vulnerin els seus drets o pateixin algun tipus de discriminació.

Els joves musulmans es van reunir amb els grups municipals d'ERC, la CUP i PSC. El PDECat, ICV i UpA, es van excusar de la reunió -segons els membres de l'associació- i PP i Cs no van donar resposta a la comunicació rebuda.