
Jordi Martí i Laia Estrada, regidors de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
El dia dels escorcolls se'n van assabentar per la premsa, malgrat personar-se com a acusació particular fa dos anys. El cas Inipro ha despertat tota mena de reaccions per part de govern i oposició, però la CUP és l'única que coneix els detalls de la investigació. Uns detalls que no pot fer públics donat que està sota secret de sumari, però que li serveix per entendre la seva complexitat i anar més enllà: ara demanarà tots els contractes del model 347, un tipus de contractes que es fan des de les empreses municipals per no haver de fer concursos públics. Precisament aquest és un dels indicis de delicte que va veure la candidatura abans d'entrar a l'Ajuntament: «alteració fraudulenta de concurs públic». Els altres són malversació i prevaricació, tot plegat per una quantitat «gens astronòmica», segons ha confessat la regidora Laia Estrada, però que fa dubtar sobre la gestió econòmica d'un ens «tan important» com l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS).
En una roda de premsa realitzada aquest mateix dimecres al matí, el conseller Jordi Martí ha volgut llegir totes les reaccions que ha generat l'escorcoll de fins a cinc seus municipals (l'IMSS, l'Arxiu, l'antiga Facultat de Lletres, l'Ajuntament i la UTIC). Entre elles, el «joc de paraules», segons Martí, de la tinent d'alcalde Begoña Floria i portaveu del govern, assegurant que es tracta d'una «irregularitat administrativa ja corregida». «Si hi ha una irregularitat és que hi ha una cosa que no és regular, per tant és il·legal», ha afirmat el regidor de la CUP. També s'han mostrat sorpresos amb les paraules dels grups municipals presents a l'anterior mandat: de CiU ha dit que «la investigació a fons que reclamen no es va fer quan calia fer-la», a ICV-EUiA els han retret no haver presentat denúncia en el seu moment i al PP no haver denunciat «fins al final» que l'expedient ara reclamat per la Guàrdia Civil no fos confidencial. De tots ells ha dit que «es van conformar amb la dimissió del gerent i després de demanar explicacions l'abril de 2013 van abstenir-se en els comptes de l'IMSS de 2012», cosa que va facilitar la seva aprovació i l'oblit de la polèmica.
Un gerent recol·locat «amb premi»
Antonio Muñoz va ser el gerent de l'IMSS que va ser acusat de cometre les «irregularitats administratives» de les que parla el govern municipal. És per això que van forçar la seva dimissió. El mateix van fer amb la consellera Victòria Pelegrín, que va intercanviar carteres amb Javier Villamayor «de forma molt discreta», segons apuntava la CUP aquest matí, just després que es conegués el cas, denunciat públicament pel Comitè d'Empresa de l'Institut. Divendres passat el despatx de Muñoz va ser un dels que va visitar la Guàrdia Civil, situat a l'edifici de l'antiga Facultat de Lletres. L'escorcoll no va durar ni una hora i només se'n van endur uns papers, però d'aquesta manera s'ha fet notar que l'exgerent és ara treballador en l'àmbit de la salut de la corporació municipal amb una jornada més àmplia de la que tenia abans d'ocupar el càrrec de gerent, amb un contracte subrogat a GiPSS. Segons ha apuntat la CUP, això seria «un premi» pels serveis prestats i no un càstig per les irregularitats comeses.
Encara no demanen dimissions
A l'espera de conèixer-se nous detalls de la investigació duta a terme pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona, la consellera Laia Estrada s'ha volgut mostrar molt prudent a l'hora d'avançar escenaris. «Ens agradaria que anés més ràpid, però preferim que la investigació es faci amb tranquil·litat i sense perill de destrucció de proves», ha dit. Segons Estrada, no es demanaran dimissions fins que no finalitzi el cas.