La declaració de Tarragona com a mercat d'habitatge tens farà abaixar els lloguers a la ciutat

La llei 11/2020 està recorreguda però és d'aplicació

Publicat el 21 de setembre de 2021 a les 11:35
La Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dilluns mitjançant la publicació al DOGC la declaració de la ciutat de Tarragona com a àrea amb habitatge tens. D'aquesta manera, el municipi podrà engegar mesures de regulació dels preus del lloguer. Tarragona ja formava part des del mes de setembre passat de les poblacions catalanes on la nova llei de l'habitatge 11/2020 contenia els preus i, des de llavors, els propietaris i les immobiliàries han hagut d'adaptar els imports al que marca l'índex per metre quadrat, en funció de la zona i d'altres elements.

El fet de considerar Tarragona àrea amb mercat d'habitatge tens implica que els contractes hauran de cenyir-se a aquest preu/m2 de referència, o bé que la propietat hagi de congelar el preu del lloguer durant cinc anys si l'import és inferior.

Acceptant aquesta declaració, la Generalitat reconeix que a Tarragona -com en altres poblacions del país-, el preu del lloguer es troba per sobre del 30% dels ingressos habituals de les llars o que el preu de l'habitatge ha crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims cinc anys.

Tot i estar recorreguda davant del Tribunal Constitucional, la Llei 11/2020, del 18 de setembre, no ha estat suspesa i, per tant, segueix sent d’aplicació. La Generalitat, no només manté des del 22 de setembre de 2020 aquesta norma que limita i restringeix el preu dels habitatges de lloguer, sinó que fa mesos va anunciar que havia començat a sancionar els propietaris d’habitatges que es lloguin a preus per sobre dels fixats per l’índex de referència de Catalunya en els municipis on s'aplica.

L’anomenat “règim de contenció de les rendes” s’aplica als contractes de lloguer d’habitatge d’àrees que hagin estat declarades de mercat d’habitatge tens, siguin habitatges nous o a renovar el seu termini o renda.

D’aquesta manera, en els contractes nous, es determina que l’import màxim de la renda es podrà acordar en el moment de formalitzar el contracte, però no podrà sobrepassar el preu de referència que marca l’Índex de Referència de Preus. Les variacions en el preu de lloguer poden oscil·lar, com a màxim, en un 5%, amunt o avall de l’Índex, si es compleixen una sèrie de circumstàncies. Pel que fa als contractes a renovar, o nous contractes d’arrendament d’un habitatge que ja havia estat arrendat anteriorment, la Llei decreta que el lloguer no pot sobrepassar el que es va acordar en l’últim contracte, si aquest ha estat arrendat dins els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor de la Llei (a partir del dia 22/09/2015). Tanmateix, la normativa contempla excepcions en els contractes de lloguer d’habitatges d’obra nova i en els contractes que resulten d’un procés de gran rehabilitació del pis, que sí que poden augmentar el seu preu en funció del que hagin costat aquestes reformes.

Les multes als propietaris poden anar de 3.000 a 90.000 euros, segons la gravetat de la infracció. Entre les infraccions greus s’inclou establir una renda de lloguer superior en un 20% al preu marcat en l’Índex de referència. En el cas que aquest percentatge sigui menor, la infracció és considerada lleu i és susceptible de ser sancionat amb una multa de 3.000 a 9.000 euros. El fet de no adjuntar al contracte o no facilitar a l’arrendatari el document que genera el sistema d’indexació dels preus de lloguer també és considerat infracció lleu; altrament, però, ocultar que es troba subjecte al règim de contenció de rendes o la informació relativa a l’índex, o l’import de la renda del contracte d’arrendament anterior, és susceptible de ser considerat infracció greu.