L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre altres.
Aquest 2018, Girona manté la distinció a 28 platges, Barcelona en guanya cinc i passa de 25 del 2017 a 30 banderes aquest any, i Tarragona creix de les 42 a les 43. En total, Catalunya obté 101 banderes blaves, sis més que l'any anterior. Pel que fa al nombre de municipis del litoral català que gaudeixen d'aquesta distinció, creix de 40 a 43. Els tres nous són Sitges, Canet i Gavà, tots tres a la demarcació de Barcelona.
A més, s'han distingit 22 ports: vuit a Girona, vuit a Barcelona i sis a Tarragona. Respecte el 2017, Girona en perd un i també un Barcelona.
Sobre el total de platges guardonades arreu de l'Estat, les catalanes suposen gairebé el 12%.
Una platja més a Tarragona
Respecte el 2017, l'única novetat a Tarragona és la bandera blava que ha aconseguit Cala Vienesos-dels Penyals, a Mont-roig del Camp.
Aquestes són les 43 banderes blaves de les platges tarragonines:
Les 43 banderes blaves de les platges tarragonines |
---|
Alcanar - Les Cases d’Alcanar Altafulla - Platja d'Altafulla Calafell - Segur de Calafell - Calafell - L'Estany Mas Mel Cambrils - La Llosa - Vilafortuny - Cavet - Prat d’en Forés - Regueral Cunit - Cunit Llevant - Cunit Ponent Deltebre - Riumar El Vendrell - Sant Salvador - Coma-ruga - Francàs L’Ametlla de Mar - Calafató - Sant Jordi d'Alfama - Cala Forn - Pixavaques - L’Alguer L’Ampolla - Cap Roig - Les Avellanes Mont-roig del Camp - Pixerota - Cristall - Casa dels Lladres - Cala Vienesos - dels Penyals Roda de Berà - Costa Daurada - Roda de Berà (Llarga) Salou - Llevant - Capellans Sant Carles de la Ràpita -Parc de Garbí - Les Delícies Tarragona - Tamarit - La Móra - Savinosa - Arrabassada Torredembarra - Muntanyans - Barri Marítim - La Paella Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant - La Punta del Riu - L'Arenal - Torn Vila-Seca - La Pineda |
Girona manté les 28 distincions
Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell, la platja de la Fosca de Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca de Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Les de la Mar Menuda i Gran de Tossa de Tossa de Mar. Les de Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes de Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc de Blanes.
L'any passat, va perdre les platges d'Aiguablava i Sa Riera de Begur, que no s'han tornat a recuperar enguany.
Barcelona, la que més creix
Respecte l'edició del 2017, la demarcació de Barcelona ha guanyat cinc platges més, que s'afegeixen a les 25 que ja tenien aquesta bandera blava. Les novetats són: la platja de Canet de Mar, Kalima a Caldes d'Estrac; Terramar, Sant Sebastiá i Aiguadolç a Sitges; D'Adarró a Vilanova i la Geltrú i Les Gavines a Cubelles.
A aquestes cal afegir les de Malgrat i la Del Astillero de Malgrat de Mar; la de Les Barques de Sant Pol de Mar, les dels Pescadors i La Riera de Pineda de Mar; la de Garbí de Calella, la dels Tres Micos de Caldes d'Estrac, la Cristall i la del Coco a Badalona; les d'Ocata i el Masnou del Masnou; les de la Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell i Sant Sebastià de Barcelona; la de la Pineda, Lluminetes i del Baixador de Castelldefels; la de Ribes-Roges, Ibersol i Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú, a més de la Llarga de Cubelles.