La Diputació de Tarragona ha començat les obres a la seva seu a Reus, al Palau Bofarull del carrer de Llovera. L'objectiu del projecte és rehabilitar la façana d'aquest edifici, catalogat com a bé cultural d'interès local. Les obres que ara han començat també han de servir, segons la institució, per «garantir la durabilitat i l'estètica de la façana, així com l'estanquitat de la coberta».
Avui dilluns, 22 d'agost, s'han posat en marxa les obres de rehabilitació d'aquesta seu institucional. Segons les previsions fetes públiques, seran entre dos i tres mesos de feina. El contracte es va licitar per 90.159 euros de pressupost.
Durant els mesos de feina s'han de conservar els elements existents, com els ornaments i els materials originals. En alguns casos, aquests elements estan «en procés de degradació» segons s'assenyala des de la mateixa Diputació. És el cas de la barana de coronament i d'algunes parts del fris decoratiu de la façana.
L'actuació arquitectònica de rehabilitació ha de cobrir uns 477 metres quadrats, i ha de servir, també, per impermeabilitzar l'immoble. De manera puntual, segons se subratlla des de la institució, s'han detectat algunes goteres a la sala noble de l'edifici. Aprofitant la rehabilitació de la façana principal, també s'actuarà a la canal existent de la coberta inclinada.
D'aquesta manera es volen arreglar les filtracions d'aigua que s'han detectat. El Palau Bofarull, al número 15 del carrer de Llovera de Reus, no ha sigut sempre únicament la seu local de la Diputació. També acull l'Escola i Conservatori de Música que la institució té a la ciutat.
L'edifici es va construir el 1770, obra de l'arquitecte Francesc Bofarull. Va ser el seu propi germà i aleshores batlle de Reus qui li va encarregar l'edifici, Josep de Borafull i Gavaldà. La seva família hi va viure fins a l'any 1863, i des de llavors va anar tenint diferents usos.
La sala noble és la més emblemàtica del Palau Bofarull, i també és l'única que ha arribat sense modificacions fins al segle XXI. La família Bofarull va viure-hi fins a l'any 1863, quan va passar, a través de l'herència, a la família Querol Rius, que també tenien títol nobiliari. Posteriorment va acollir la societat recreativa El Olimpo i l'any 1936 el va confiscar la FAI, fins que passada la Guerra Civil, el va ocupar el Frente de Juventudes.
Durant la dècada de 1940 va arribar a mans del Club Natació Reus Ploms, que va fer-hi el primer gran projecte de reforma modern, especialment a la part posterior. Finalment, l'any 1985 va ser la Diputació de Tarragona qui va adquirir-lo per destinar-lo a acollir els estudis musicals que la institució imparteix a Reus.