La Diputació de Tarragona aspira a obtenir 10 milions d'euros de fons europeus per reduir les pèrdues d'aigua, a través de la digitalització, en aquells municipis de menys de 20.000 habitants que gestionen directament el servei. En aquest sentit, l'ens supramunicipal ha presentat el 'Projecte de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua mitjançant la digitalització' a una convocatòria dels PERTE del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Segons s'ha explicat en la roda de premsa de presentació del projecte, aquesta inversió beneficiarà 120 municipis de la demarcació de Tarragona, que inclouen una població de 142.000 habitants. La resolució del PERTE es coneixerà el pròxim mes de juny i les actuacions del projecte, si finalment s'atorga la subvenció, hauran d'estar enllestides abans del 30 de juny de 2026.
Hi ha municipis que perden el 40% de l'aigua de la xarxa pública
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha recordat "la situació d'excepcionalitat que estem vivint, amb pantans buits i restriccions", motiu pel qual ha assenyalat que "aquest és el mandat de l'aigua". Davant aquesta situació, Llauradó ha assegurat que "no volem perdre cap oportunitat".
Sobre el projecte presentat als PERTE, la president de l'ens provincial ha comentat que "volem captar recursos per millorar l'eficiència i la gestió de l'aigua". En aquest sentit, ha afirmat que "és una necessitat, gairebé una obligació, perquè en alguns casos s'està perdent el 40% de l'aigua".
Un projecte amb tres eixos
El projecte de millora en la gestió integral de l'aigua es divideix en tres eixos, segons ha explicat Noemí Llauradó. El primer dels eixos vol millorar l'eficiència del cicle integral de l'aigua municipal mitjançant una planificació i una diagnosi que s'ajusti a les necessitats de cada municipi, incorporant les necessitats de cada un d'ells i les mesures necessàries perquè compleixin les exigències normatives d'aigües i d'aigua de consum humana.
El segon eix, inversió en la digitalització del cicle de l'aigua, contempla diferents actuacions que busquen millorar l'eficiència i la digitalització, dividides en: actuacions de monitoratge a les infraestructures de captació de l'aigua, actuacions de millora de l'eficiència en el sistema d'abastament, actuacions al sistema de sanejament, sensorització del control d'abocaments d'aigües residuals, obra civil complementària o la instal·lació i millora de les eines de comunicació en temps real.
El tercer eix estratègic del projecte s'orienta a la millora de l'eficiència del servei i la governança del cicle de l'aigua amb la implementació de plataformes per a la comunicació de la informació a l'usuari final i la incorporació de plataformes digitals d'informació.
Un complement a l'ImpulsDipta
A banda de les millores que promou el projecte, tots els municipis de la demarcació compten amb el finançament del pla ImpulsDipta, un pla de concertació que posa a disposició dels ajuntaments recursos per millorar les infraestructures de les xarxes d'aigües municipals, entre altres àmbits d'actuació. De fet, el pla ImpulsDipta promou especialment aquest tipus d'actuacions finançant-ne el 100%.
Així, per tal de solucionar els problemes (ja siguin fuites o qualitat de l'aigua) que diagnostiqui el 'Projecte de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua mitjançant la digitalització', els municipis podran fer ús dels recursos del pla ImpulsDipta, de manera que ambdós projectes es complementaran.