La factura de l'aigua a Tarragona, entre les més cares segons l'OCU

Les quatre capitals de província catalanes superen la mitjana estatal, que se situa en 306 euros

Publicat el 30 de juny de 2023 a les 09:15
La factura de l'aigua de Tarragona és una de les més cares de l'Estat, segons un estudi elaborat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en 54 ciutats. En concret, el rebut anual d'una llar de tres o quatre persones (175 metres cúbics) a la capital tarragonina ascendeix fins als 435 euros de mitjana. Aquesta xifra se situa molt per sobre de la mitjana estatal, que segons els càlculs de l'OCU és de 306 euros anuals.

Així mateix, el cost fix, que no depèn del consum d'aigua, la factura anual a Tarragona s'apropa als 200 euros, concretament 192, només superada per Vigo, amb 195 euros a l'any.
 

Tarragona, setena ciutat amb l'aigua més cara

Amb aquests 435 euros anuals de mitjana, Tarragona se situa com la setena ciutat de l'estudi amb la factura de l'aigua més cara. Les altres tres capitals de província catalanes també superen aquesta xifra, amb Barcelona liderant el rànquing amb una factura anuals de 520 euros l'any. Lleida està en 442 euros anuals, mentre que a Girona es paguen 328 euros a l'any de mitjana.

L'OCU ha lamentat la disparitat de preus entre ciutats i ha denunciat, a més, que la política tarifaria de molts municipis "no fomenta l'estalvi d'aigua" perquè els costos fixos del servei són "molt alts".

Les xifres de totes les capitals catalanes contrasten amb Guadalajara, on es registra la tarifa més barata de l'Estat, de 164 euros anuals.
 

Es pot arribar a pagar el triple pel mateix consum en diferents ciutats

Pel que fa a la diferència de tarifes, l'estudi alerta que es pot arribar a pagar el triple pel mateix consum en ciutats diferents. En aquest sentit, l'OCU critica que els municipis cobrin quantitats diferents pel sanejament de l'aigua, element "difícilment justificable" tenint en compte que les tasques d'una empresa depuradora "no haurien de diferir molt d'un lloc a un altre".

Després de tot, l'organització ha demanat una "harmonització" de les tarifes i que siguin "transparents, comparables i senzilles". Així mateix, tenint en compte el context de sequera, ha apostat per penalitzar el consum excessiu d'aigua.