La Fundació Frederic Bara de Reus, en perill de desaparició per manca de suport públic

Denuncien que l'Ajuntament no ha aportat el que marcava el conveni ni ha ajustat la subvenció a la realitat social

Publicat el 11 de maig de 2022 a les 16:28

La Fundació Mossèn Frederic Bara de Reus ha fet, aquest dimecres, un crit d'alerta. L'entitat es troba en perill, segons explica la seva junta, per la falta d'implicació pública. Els darrers anys s'ha duplicat el nombre d'infants i joves atesos, però l'aportació de l'Ajuntament no ha variat i no ha sigut mai la que marcava el conveni.

 

Actualment, a més, el servei que ofereixen ha sortit a concurs públic, fet pel qual podrien perdre'l. Més enllà d'aquesta possibilitat, denuncien que el pressupost per al qual es licita és insuficient per cobrir el servei. La fundació treballa amb infants i joves en risc d'exclusió social de la ciutat.

 

Preguntat per la denúncia de la fundació, des de l'Ajuntament de Reus es defensa la licitació. No entren a valorar la manca de finançament dels darrers anys, però asseguren que el contracte públic compta amb el pressupost necessari. També defensen que la licitació és el mecanisme administratiu a través del qual s'ha d'oferir el servei segons la normativa.

 

«La societat aporta més que l'Ajuntament» a una competència municipal

L'any passat, el pressupost de la Fundació va ser d'uns 130.000 euros. D'aquests en va rebre 66.500 de la Generalitat de Catalunya, atorgats a través de l'Ajuntament. La meitat que falta es va cobrir, en part, a través de subvencions puntuals de la Generalitat o la Diputació.

 

Aquest 2021 també n'han rebut una de l'Ajuntament, per valor de 15.000 euros, a canvi del casal d'estiu. Es tracta d'un servei a banda, que no figura al conveni. Aquest conveni, establert l'any 2017, fixava que l'Ajuntament aportaria uns 33.000 euros anuals a la fundació a canvi del servei que fan, que és de competència municipal.

 

Una aportació no ha arribat mai, segons denuncien des de l'entitat. Seguint amb el pressupost de l'any passat, les donacions privades van acabar de completar el pressupost amb 23.800 euros, un 17,7% del total. Francesc Patricio, vocal de l'entitat, sentencia que «la societat civil aporta més que l'Ajuntament quan és competència municipal».

 

Recorden que han rebut la Menció Honorífica Municipal per part del consistori, i fonts municipals valoren «la important feina social que la fundació ha fet en els darrers anys». Tot i això, Patricio etziba que «l'Ajuntament mai ha donat suport a la Frederic Bara, ho ha fet quan l'ha forçat la Generalitat». Si la situació no canvia, es plantegen dos escenaris.

 

«O tanquem i es deixa de fer l'activitat, perquè som econòmicament inviables, o continuem i haurem de recórrer encara més a la solidaritat ciutadana», resumeix Patricio. La Fundació Mossèn Frederic Bara actua en diversos àmbits, des del reforç escolar per reduir-ne el fracàs fins a proporcionar un àpat diari en forma de berenar complet. També orienten les famílies pel que fa als ajuts i els serveis públics als quals poden recórrer.

 

Pel que fa a la canalla i els joves, hi van cada tarda de dilluns a divendres i els matins de dissabte. S'hi fa reforç escolar, fent els deures i ajudant a estudiar, i es garanteix que tinguin un àpat assegurat, juntament molt sovint, amb el del menjador escolar. Una altra línia d'actuació és la de la socialització i, en cas que calgui, la inclusió cultural i social.

 

Foto de família de la junta de la Fundació Mossèn Frederic Bara
La junta de la fundació ha denunciat, aquest dimecres, la situació límit de l'entitat | Jordi Olària Gras

 

Denuncien l'incompliment del conveni per part de l'Ajuntament

Segons denuncien, els darrers anys han sigut especialment durs. Fins a l'any 2017 era la Generalitat de Catalunya la principal font de finançament públic. Dels 130.000 euros anuals de pressupost, el Govern català en considerava subvencionables uns 100.000.

 

L'any 2017, per adequar el repartiment de competències a la llei, la responsabilitat es va traspassar a l'Ajuntament. El conveni marc signat aleshores, segons expliquen des de la Fundació, repartia l'aportació pública en dues parts. La Generalitat n'assumia el 66%, uns 66.500 euros, i l'Ajuntament es faria càrrec d'un 33%, vora els 33.000 euros.

 

El primer any de conveni, per facilitar la transició, la subvenció havia de ser directa a la fundació. A partir d'aleshores, el consistori podia gestionar el servei com volgués. La part municipal es podia concretar en una partida econòmica o amb altres recursos, com espais o material.

 

«Aquesta situació no s'ha donat mai», sentencia Patricio. L'Ajuntament s'hauria limitat a aportar 66.500 euros provinents de la partida que la Generalitat transfereix al consistori en concepte de serveis socials. A més, «tot i que les necessitats han incrementat, no han incrementat mai aquesta quantitat».

 

La Fundació ha passat d'atendre entre 60 i 70 infants i joves l'any 2017 a rebre'n 125 l'any 2021, i amb un centenar més en llista d'espera. Precisament com que es tracta d'una competència municipal, la Generalitat aporta una partida pressupostària a cada Ajuntament o Consell Comarcal en funció del volum de població de cada municipi. És l'administració local qui gestiona el pressupost, en el cas de Reus, a través de la Fundació Educativa i Social —mitjà propi de l'Ajuntament—, o la Frederic Bara entre altres.

 

L'aportació a aquesta darrera és la mateixa ara que el 2017, però en canvi, la Generalitat «gairebé ha triplicat» la partida d'Infància i Família que destina al consistori reusenc.

 

El contracte públic suposa aportar 1,5 euros per nen i dia

Amb aquesta situació sobre la taula, l'Ajuntament ha tret a concurs públic el servei que fins ara subvencionava a la Fundació a través de l'aportació de la Generalitat. Preguntat per aquesta qüestió, fonts municipals defensen que la licitació pública respon a «raons jurídiques». També asseguren que s'ha informat la fundació d'aquesta circumstància en tot moment.

 

El contracte públic està pendent d'adjudicació, és per un any i es pot prorrogar tres més. A la convocatòria s'hi han presentat tres entitats incloent la Fundació Mossèn Frederic Bara. El pressupost de licitació és de 60.000 euros sense IVA, que és la referència per a les entitats sense ànim de lucre, com és el cas.

 

Així doncs, tal com s'exclamen des de la junta, el punt de partida ja és una rebaixa de 6.500 euros del pressupost, un 10%. Des del consistori es defensa que aquest pressupost s'ha fixat «a partir d'un estudi de costos realitzat per l'Ajuntament». De fet afegeixen, també, que «les bases del concurs públic no han estat recorregudes en cap moment».

 

Des de la fundació recorden que, comptant els 66.500 euros públics que havien rebut fins ara, el pressupost del servei que ofereixen és de 130.000 euros. Un pressupost de 60.000 euros, tenint en compte el nombre d'infants i joves atesos, suposa dedicar 1,5 euros per nen i dia. Un euro i mig que ha de servir, com recorda Francesc Patricio, per «donar el berenar i atendre'l quatre hores al dia amb educadors i treballadors socials i voluntaris».

 

Consideren que la situació encara és més greu. Com a qualsevol contracte públic, rebaixar el pressupost de partida dona punts. En el cas del servei que fins ara fa la Fundació Mossèn Frederic Bara, dels 100 punts de valoració que pot rebre cada proposta, 42 depenen de l'oferta econòmica.

 

També denuncien, tal com es pot comprovar a la licitació pública, que «la prestació d'aquest servei no implica necessàriament una vinculació a un establiment físic». Tot i això, «sí que es valora» com un mèrit.