La Ganxeta de Reus manté el calendari per posar-se en marxa a l'octubre

Més de la meitat dels aparcaments previstos inicialment ja s'han instal·lat | Els usuaris la podran fer servir a través d'una aplicació mòbil

Publicat el 22 de juliol de 2023 a les 06:00
La Ganxeta, el sistema de bicicleta pública i compartida de Reus, s'ha de posar en marxa durant l'últim trimestre d'enguany amb 250 bicicletes i 21 estacions. L'Ajuntament manté, així, el calendari anunciat, i els darrers mesos s'han començat a instal·lar els ancoratges on s'aparcaran les bicicletes. El pressupost global del projecte és de 2.491.851,99 euros.

[noticiadiari]99/9367[/noticiadiari]

Fins ara s'han enllestit dotze punts d'aparcament repartits entre l'avinguda de Vidal i Barraquer —a la zona del Greco—, a la Pastoreta i el passeig de Prim, a l'altura del carrer de Mare Molas. També n'hi ha al carrer de Sant Joan —tocant a la plaça de les Oques—, als ravals de Jesús, de Sant Pere i de Santa Anna i al Camí de l'Aleixar. Completen la llista les estacions de la Biblioteca Central Xavier Amorós, de la plaça de la Sagrada Família del barri Gaudí, de l'avinguda de Sant Jordi i de l'estació de trens del passeig de Mata.

[noticiadiari]99/8122[/noticiadiari]

Està previst que les pròximes que s'instal·lin s'ubiquin a la plaça de Sant Francesc i al carrer de Jaume Vidal i Alcover de Mas Iglesias. Així s'arribarà a les catorze estacions, deixant les set restants per la darrera fase d'obres. En paral·lel, a finals d'estiu han de començar a arribar les 250 bicicletes, que ho faran de manera gradual.
 

Els ancoratges que s'han instal·lat serviran per aparcar les bicicletes i fer servir l'aplicació per agafar-les Foto: Jordi Olària Gras

 

La Ganxeta funcionarà a través d'una aplicació mòbil

També s'ha adequat un local municipal al carrer de Joan Martell, adjacent a l'aparcament de Sant Ferran, com a taller i centre neuràlgic del servei de la Ganxeta. El darrer pas perquè estigui operativa és el desenvolupament de l'aplicació mòbil que permetrà als usuaris fer-la servir. El regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Reus, Daniel Marcos admet que, per ara, no es planteja cap altre sistema d'ús.

Tot i això, des del govern es defensa que la idea és que l'aplicatiu sigui "molt intuïtiu". El regidor no descarta, a més, fer una campanya pedagògica amb tècnics a peu de carrer quan es posi en marxa el servei. La Ganxeta es posarà en marxa "quan ho tinguem tot, les bicicletes, el desplegament de les estacions, el local a punt i l'aplicació, volem que funcioni des del primer moment", explica.

Sense calendari marcat, però cap a la primera part del 2024 de manera orientativa, "farem la valoració corresponent del sistema per veure si s'ha d'ampliar el nombre d'ancoratges cap a altres zones de la ciutat". "Volem fer créixer el sistema de bicicleta compartida perquè arribi a molta més ciutadania", afegeix Marcos. Subratlla que "anem cap a un model de mobilitat sostenible per deixar el vehicle privat".
 

Imatge del prototip de la bicicleta pública de Reus Foto: Jordi Olària Gras

 

El servei serà entre dues i tres vegades més car que els de Girona i Barcelona

A grans trets, el govern assegura que l'objectiu és posar la Ganxeta en marxa quan hi hagi totes les garanties. El regidor insisteix que "volem que el servei sigui òptim, que la ciutadania s'hi senti engrescada i se'l senti seu". Per desenvolupar-lo es va establir un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, per tal d'estudiar la seva Girocleta a l'hora de dissenyar la Ganxeta reusenca.

Malgrat això, i si no es canvia el plantejament anunciat, la principal diferència amb el sistema gironí serà el preu. Allà s'ha establert un tiquet senzill de dos euros que permet fer-la servir durant un dia, amb trajectes d'una hora i entre sis del matí i una de la matinada. L'alternativa és l'abonament anual, que costa 30 euros i cobreix tots els trajectes de 30 minuts que es facin durant tot l'any, amb un recàrrec de mig euro per cada mitja hora addicional d'ús.

[noticiadiari]99/7527[/noticiadiari]

A Reus, en canvi, només s'han plantejat dues modalitats, almenys inicialment. Per una banda, el tiquet senzill d'un euro, també per a l'ús de la Ganxeta durant un dia. No hi haurà abonament anual, i l'alternativa és un abonament mensual que, segons es va anunciar abans d'acabar el darrer mandat, costarà nou euros.

És a dir, que si s'ha agafat un abonament cada mes, al cap de l'any costarà 108 euros. Suposa un preu tres vegades i mitja més car que el de Girona. La comparativa amb el Bicing de Barcelona resulta similar. A la capital catalana, la tarifa bàsica del servei costa 35 euros l'any, tot i que l'usuari paga 0,35 euros addicionals per cada mitja hora d'ús.

També s'ofereix una tarifa plana de 50 euros l'any que estalvia aquest cost afegit. Un dels canvis que sí que s'ha anunciat respecte al primer plantejament de la Ganxeta és el de la restricció horària. Si bé es contemplava que només es pogués fer servir entre les vuit del matí i les deu de la nit, finalment no hi haurà aquesta limitació.